Ventspils novadā Ventas upē notiek lašu un taimiņu vaislinieku zveja

Datums: 
7. Novembris, 2016 līdz 30. Novembris, 2016
Reģions: 

Ventspils novadā Ventas upē notiek lašu un taimiņu vaislinieku zveja

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” saskaņā ar savu zivsaimniecisko programmu “Zveja zivkopības nolūkos lašu un taimiņu vaislinieku ieguvei 2016. gada sezonā” realizē lašu un taimiņu vaislinieku zveju Ventā, Ventspils novada teritorijā oktobra un novembra mēnešos.
Vaislinieku zvejas pamatojums ir “Zivju resursu mākslīgās atražošanas rīcības plāns” izpilde, kas paredz izaudzēt un izlaist vērtīgo zivju mazuļus dabiskajos ūdeņos, lai kompensētu HES un dažādu citu saimniecisko darbību radītos zaudējumus zivju resursiem. Zivju atražošanu veic Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” zivju audzēta “Tome” ar tās filiālēm – zivju audzētavām.
Attiecīgo atražošanas uzdevumu izpildei 2017. un 2018. gadā plānots izaudzēt un ielaist dabiskajās ūdenstilpnēs vismaz – 860 000 gab. lašu un 400 000 gab. taimiņu mazuļus. Ikru iegūšanai šajā rudenī plānots nozvejot 905 gab. laša vaisliniekus un 620 gab. taimiņa vaisliniekus.
Ņemot par pamatu pagājušajā rudenī samērā veiksmīgo vaislinieku nozveju Ventā ar zvejas tīkliem, šogad nav nepieciešams veikt zveju ar zivju murdu.
Informācija par vaislinieku zveju Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” nosūtīta Valsts vides dienesta attiecīgai struktūrvienībai, kā arī attiecīgo ūdeņu zivju resursu pārzinātājam. Zvejai tieši sekos atbildīgās zivju audzētavas vadītājs un zivkopji, kuri no zvejniekiem pieņems, novērtēs, brāķēs un uzskaitīs izmantotos vaisliniekus. Pēc plānotā un līgumā noteiktā vaislinieku ieguves plāna izpildes, atbildīgās zivju audzētavas vadītājs dod rīkojumu par vaislinieku pieņemšanas pārtraukšanu, informējot Valsts vides dienesta inspektoru par vaislinieku zvejas beigām.
Pārskatu par zvejas rezultātiem tiek nosūtīts Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamentam un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai līdz 2016. gada 30. decembrim.

Kontaktinformācija: 
BIOR
Kategorija: 
ZST
Reģions filtram: