Jaunumi

Iepriekšējos rakstos par Zaļo publisko pārtikas iepirkumu tika konstatēts, ka vietējie ražotāji salīdzinoši maz piedalās pārtikas iepirkumos.

Latvijā kopš 2014. gada uzmanība tiek pievērsta vietējās pārtikas patēriņa palielināšanai. Ir veikti uzlabojumi normatīvajos aktos, kas nosaka, ka pārtikas iepirkumos jāizmanto zaļā publiskā iepirkuma kritēriji.

Ar ko Zaļais publiskais iepirkums (ZPI) atšķiras no parastā iepirkuma? To var raksturot Zaļā iepirkuma galvenās pazīmes:

1)     Vajadzību izvērtēšana – vai, ko un vai vispār vajag, rezultātā panākot samazinātu iepirkuma apmēru un ietaupījumu budžetā, nenopērkot nevajadzīgas preces;

Arvien vairāk tiek runāts par to, ka mums jādomā ilgtspējīgi. Tas nozīmē, ka nevar visu laiku domāt tikai par lielāku peļņu, bet ekonomiskie rādītāji jāsabalansē ar vides un sociālās labklājības jautājumiem.

LLKC Saldus nodaļa jau pirms vairāk nekā gada uzsāka darbu, lai mudinātu novada domi izveidot pilotprojektu kādā no novada skolām, izsludinot zaļo pārtikas iepirkumu. Vairāku tikšanos rezultātā tika lemts par pilotprojekta izveidi Lutriņu pamatskolā.

LLKC Talsu nodaļa, turpinot iepriekšējā gadā aktualizēto tematu, organizēja tikšanos ar Talsu novada pašvaldību, lai diskutētu par situāciju pārtikas preču iegādes iepirkumos.

Lapas