Jaunumi

Tukuma puses lauksaimnieki 3. un 7.

Izveidojusies jauna Eiropas Inovāciju partnerības (EIP) darba grupa. Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar sadarbības partneriem – AS “Jaunpils Pienotava”, SIA “Latvi Dan Agro”, z/s “Ruķi”, z/s “Talči” – uzsākuši darbu pie jauna projekta “Ekonomiski pamatota sūkalu pārstrāde jauniem produktiem pārtikai un lopbarībai”.

Pateicoties nu jau daudzu gadu LLKC sadarbībai ar Inčukalna un Sējas skolu pedagogu-karjeras konsultantu Agnesi Kalniņu, abu skolu skolēni izzinājuši Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma mācību programmu.

Rīgas Tehniskā universitāte ar sadarbības partneriem – Latvijas Lauksaimniecības universitāti, SIA “Latgales dārzeņu loģistika”, SIA “Bulduru Dārzkopības vidusskola”, z/s “Eži”, z/s “Utāni” un SIA “ABerry”  – izveidojuši jaunu Eiropas Inovāciju partnerības (EIP) darba grupu, lai kopā īstenotu projektu “Inovatīvu risinājumu izpēte un jaunu metožu izstrāde efektivitātes un kvalitātes veicināšanai Latvijas siltumnīcu sektorā (IRIS)”.

Sakas pagasta “Ievleju” saimnieci Agitu Pētersoni labi iepazinuši gan novada iedzīvotāji, gan arī tuvākas un tālākas apkaimes  ļaudis. Agitas ceptā īstā lauku rudzu maize ir plaši iecienīta Kurzemē. Svētku reizēs daudzās mājās galdā tiek celta tieši šī tik  latviskā maize.

Jau otro sezonu Vides risinājumu institūta (VRI) un SIA “Field and Forest” pētnieki, sadarbojoties ar tējas pārstrādes organizāciju SIA “Bargi”, attīsta inovatīvas žeņšeņa (Panax spp.) un Ķīnas zirdzenes (Angelica sinensis) audzēšanas tehnoloģijas, kas būtu piemērotas to audzēšanai Latvijas apstākļos bioloģiskajās lauku saimniecībās, kā arī meklē iespējas veidot jaunus pārtikas produktus.

Slaucamo govju piena produktivitāte un mūža garums ir rādītāji, kurus lielā mērā ietekmē dažādi ārējās vides apstākļi, no kuriem būtiskas ir arī ēdināšanas metodes. Pētījumos atklāts, ka intensīvajā lauksaimniecībā turētajām govīm, kas tiek barotas ar enerģētiski bagātāku barību.

Atbilstošs uzturs ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem cilvēka dzīves kvalitātei, un publiskajā telpā arvien pieaug diskusijas par dažādu pārtikas produktu sastāvu, to ietekmi uz veselību. Taču pasaulē apkopotie statistikas dati liecina, ka 590 miljoniem planētas iedzīvotāju ir problēmas nevis ar atbilstoša uztura pieejamību, bet gan ar uzturvielu un pārtikas uzņemšanu. Lai to risinātu, Latvijas zinātnieki, uzņēmēji un ārsti ir sākuši kopīgu projektu, kura mērķis ir izstrādāt inovatīvus, pieejamus medicīniskos pārtikas produktus slimniekiem ar noteiktām uzturvielu un pārtikas uzņemšanas problēmām. 

Sagatavota brošūra “Bioekonomika: gudra dabas resursu izmantošana”, kas ar ilustrācijām un praktiskiem projektu piemēriem skaidro, kas ir bioekonomika un kāda ir tās nozīme.

Izdevums tapis Valsts Lauku tīkla pasākumu ietvaros 2019. gadā.

Lai iegūtu regulāras un augstas ziemas ķiploku ražas bioloģiskajā saimniecībā, izmantojot ķiploku audzēšanu segtajās platībās ziemas periodā un precīzās tehnoloģijas, tiek īstenots projekts “Ziemas ķiploku audzēšanas modernizācija drošas ražas ieguvei bioloģiskajā saimniecībā”.

Lapas