Bioekonomika

Reinis Rozenbergs LLKC rīkotajā konkursā “Laukiem būt!”  prezentēja visnotaļ inovatīvu un perspektīvu ideju. Nākotnē, iespējams pat ne tik tālā, bišu tranu cirmeņu izmantošanai pārtikā būs sava īpaša niša kulinārajā praksē.

Aizvadītā gada novembrī uzsākts inovatīvs zinātnes sadarbības projekts “Mūsdienīga briežu pilna cikla bioekonomiska bezatlikumu pārstrāde ar gala produktu – izejvielu ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas industrijai iegūšanai”, kura mērķis ir nodrošināt staltbriežu liemeņu bezatlikumu pārstrādi, pagarinot svaigas briežu gaļas derīguma termiņu un izstrādājot tehnoloģiju kaušanas blakusproduktu ieguvei un pārstrādei.

Sagatavota brošūra “Bioekonomika: gudra dabas resursu izmantošana”, kas ar ilustrācijām un praktiskiem projektu piemēriem skaidro, kas ir bioekonomika un kāda ir tās nozīme.

Izdevums tapis Valsts Lauku tīkla pasākumu ietvaros 2019. gadā.

Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda Lauku attīstībai atbalstu Maltā izstrādāts jauns produkts – “gardēžu etiķis”, kas radīts, izmantojot tomātus, kas līdz šim tika izmesti atkritumos. Radot vērtību no agrāk uzskatītajiem atkritumu produktiem, īstenotais projekts lieliski demonstrē “zaļās” ekonomikas principus.

LLKC Saldus konsultāciju birojs 20. septembrī rīkoja informatīvo semināru “Ilgtspējīga saimniekošana – permakultūra”. Lektors bija  Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā.

Alsungā, šķiet, teju katrs otrais kaut ko cep vai kā citādi gatavo. Sklandrauši, dažādu veidu maizes kukulīši un citādi gardumi ik dienu top alsundznieku virtuvēs. Izvēlējušies aktīvu dzīvesveidu, vairāki darbojas arī Alsungas viedā ciema iniciatīvas grupā, kura lietainā septembra dienā devās Jelgavas virzienā, lai iepazītu inovatīvu pieeju dažādu produktu gatavošanā, apstrādē un iepakošanā.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte kopā ar partneriem (SIA ”Dimdiņi Agro”, SIA “Dimdiņi”, SIA “Margret”, SIA “Cosmetic Lab”, SIA “Kinetics Nail Systems”, SIA “Maiznīca Flora”) ir uzsākuši projekta “Rūpnieciskais pētījums – bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās” īstenošanu.

LLKC Kuldīgas konsultāciju birojs sadarbībā ar Alsungas novada domi 21. augustā Alsungā organizēja izglītojošu semināru “Bioekonomika: jaunas iespējas lauku saimniecību attīstībā”.

Pārtika, apģērbs vai jebkādas citas patēriņa preces, piemēram, virtuvei vai garāžai, – daudzi ikdienas izstrādājumi ir izgatavoti no atjaunojamām izejvielām. Tādējādi bioekonomika ir ienākusi  mūsu katra dzīvē, lai gan parasti mēs to neapzināmies.

Bioekonomikas iedvesmas stāsti ir pierādījums nozaru robežu saplūšanai. Tādējādi resurss, ko tradicionāli izmanto pārtikas pārstrādē, var tikt izmantots arī jebkurā citā tautsaimniecības nozarē, tāpat kā ikviens lauksaimniecības, mežsaimniecības vai zivsaimniecības saražotais bioresurss.

Piesaistot vietējos investorus SIA “Agrolats group” un kredītu līdzekļus, 2011. gadā SIA “Venta FM” uzbūvēja zivju pārstrādes rūpnīcu Alsungā, kas šodien ir lielākā un modernākā zivju miltu un zivju eļļas ražotne Baltijas jūras austrumu krastā.

Bioekonomikas iedvesmas stāsti ir pierādījums nozaru robežu saplūšanai. Tādējādi resurss, ko tradicionāli izmanto pārtikas pārstrādē, var tikt izmantots arī jebkurā citā tautsaimniecības nozarē, tāpat kā ikviens lauksaimniecības, mežsaimniecības vai zivsaimniecības saražotais bioresurss.

Somijas jaunuzņēmums, izmantojot finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA), veicis jaunu uzņēmējdarbības iespēju izpēti inovatīva materiāla – biokompozīta – jomā. To sākot ražot, SIA “Aqvacomp” reģionā radīja 20 jaunas darbavietas un ievērojamās investīcijas uzņēmumam pavēra iespējas iekļūt jaunos tirgos.

Lapas

Subscribe to RSS - Bioekonomika