Saimniecību apmeklējums (pieredzes brauciens) pie Čehijas mājražotājiem, mazām un vidējām lauku saimniecībām

Datums: 
26. Jūnijs, 2022 līdz 1. Jūlijs, 2022
Reģions: 
Vieta: 
LLKC Liepāja

SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Liepājas birojs piedāvā no 2022. gada 26. jūnija līdz 1. jūlijam (sešu dienu) ārzemju saimniecību apmeklējumu uz Čehijas mājražotājiem, mazām un vidējām lauku saimniecībām.

Apmeklējuma tēma: Mājražotāju produkcijas un nišas produktu pieprasījuma, sortimenta veidošanas, ražošanas un realizācijas procesa tendences Eiropā (Čehija)

Brauciena plāns un apmeklētās saimniecības:
1. diena | svētdiena, 26. jūnijs – izbraukšana no Liepājas cauri Saldum, Jelgavai uz Lietuvu un Poliju.

2. diena | pirmdiena, 27. jūnijs – ceļš uz Čehiju un saimniecību apmeklējums Čehijā kopā ar tulku (čehu-latviešu) un pārstāvi no Čehijas privātās zemnieku asociācijas. Apmeklētās saimniecības:
@ Bošina BIO Farm (Vernéřovice 248, Vernéřovice, 549 82, Čehija) www.masozfarmy.cz
Bioloģiskā saimniecība. Apsaimnieko 353 hektārus. Galvenais darbības veids ir Salers šķirnes gaļas liellopu un Mangalica šķirnes cūku audzēšana. Nodarbojas arī ar putnkopību. Sava kautuve un gaļas pārstrāde saimniecībā. Ir savs firmas veikals. Piedāvājumā: pašražotās produkcijas degustācija.

@ Farma Šonov (Šonov, Broumov 549 71, Čehija).
* https://www.cestykuspechu.cz/videa/20-s0rie/farma-sonov
* https://www.facebook.com/MM-Bio-farma-%C5%A0onov-543493835828439/
Bioloģiskā saimniecība, kuras īpašumā ir vairāk nekā 400 aitu. Aitu pienu pārstrādā uz vietas savā saimniecībā, no tā ražojot vairāku veidu sierus un jogurtus. 2005. gadā saimniecība ieguva balvu “Gada siers” aitu produkcijas kategorijā.

@ Kollert family farm (Suchý Důl, Náchod, Hradec Králové, Čehija).
Kollertu dzimta Suchý Důl apkaimē ir zināma jau kopš 18. gadsimta vidus. Pašreiz ģimene apsaimnieko 70 ha zemes. Galvenā darbības joma ir piena lopkopība.

3. diena | otrdiena, 28. jūnijs – saimniecību apmeklējums:
@ Farm U Dašků (Slavětín nad Metují 26, 549 01 Nové Město nad Metují, Čehija) www.statekudasku.cz
Apsaimnieko 292 ha lauksaimniecības zemes, audzē rapsi, sinepes, mārdadzi, graudaugus. Īpašumā ir 200 briežu ganāmpulks, kurš brīvi ganās 38 ha platībās. Brīvās turēšanas putnkopības piekritēji, savā saimniecībā tirgo vistu olas. Viesu mājas Penzion na Radosti īpašnieki.

@ Havlíčkovi family farm
Apsaimnieko 285 hektārus, no kuriem lielākā daļa ir aramzeme. Galvenais kultūraugs ir kvieši, aizņem gandrīz 50% lauksaimniecības zemes. Pārējās platībās audzē rapsi, cukurbietes, magones, sojas pupas. Četri hektāri ir atvēlēti kāpostu audzēšanai. Saimniecība ir noslēgusi līgumu ar vietējo uzņēmumu, kurš kāpostus pārstrādā tradicionālajā čehu produktā "Skābēti kāposti".

@ LEVANDER FARM (Bezděkov u Úsova 6, Úsov, 789 73, Čehija) www.levandulovystatek.cz
Galvenā darbības joma - lavandu audzēšana un pārstrāde – pārtikas un kosmētikas ražošana. Produkcijas realizācija īsās piegādes ķēdēs un uz vietas. Kafejnīcā var nobaudīt pašražotus gardumus ar lavandas piedevu. Saimniecībā tiek audzēti arī augļi, dārzeņi un dažādi garšaugi.

4. diena | trešdiena, 29. jūnijs – saimniecību apmeklējums:
@ Sedlák z Hané (Nedbalova 25/20, 779 00 Olomouc-Topolany, Čehija) www.sedlakzhane.cz
Apsaimnieko 80 hektārus zemes netālu no Olomoucas. Uzsvars tiek likts uz Haná apgabalam raksturīgo kultūraugu audzēšanu. Pārstrādā augu sēklas un sojas pupiņas (bez ĢMO) un realizē iegūto eļļu.

@ Zlatá farma (Štětovice 138,798 12, Vrbátky, Čehija) www.zlata-farma.cz
Saimniecība bija izveidota ar mērķi audzēt oriģinālās čehu šķirnes ČESTR slaucamās govis - gaļas un piena ražošanai. Pārstrādā pienu savā pienotavā dažādos produktos, kurus pārdod uz vietas. Tuvējā ciematā ir uzstādīts piena tirdzniecības automāts (“mlékomat”), tādējādi nodrošinot iedzīvotājus ar saimniecībā iegūto svaigpienu.

@ SNAIL FARM (Rybníček 95, 682 01 Vyškov, Čehija) www.snecizrybnicku.cz
Unikāla saimniecība, kas specializējas gliemežu audzēšanā. No gliemežu gaļas tiek gatavota tāda delikatese, kā pastēte. Gliemeži kā tradicionāls ēdiens Čehu virtuvē.

5. diena | ceturtdiena, 30. jūnijs - saimniecību apmeklējums
@ HERB AND MASHROOM FARM (Kojátky 96 685 01 Bučovice, Čehija) www.hlivarna.cz
Ģimenes saimniecībā, kas nodarbojas ar augkopību un austersēņu audzēšanu. Kopā apsaimnieko 87 hektārus. Ļoti rūpējas par sēņu kvalitāti, tāpēc to audzēšanā izmanto tikai savu substrātu (kviešu salmus), tādējādi izvairoties no produktu piesārņojuma ar pesticīdiem.

@ Farma Člupy (Marefy 163, 685 01 Bučovice ) www.clupy.cz
Bioloģiskā saimniecība, kurā uz 40 hektāriem lauksaimniecības zemes pielieto dabai draudzīgas metodes. Īpašumā ir 50 aitu ganāmpulks, 40 slaucamās kazas un vairākas Džersija govis. Saimniecībā tiek ražoti bioloģiski tīri produkti. Organizē augļu un riekstu ražas pašnovākšanu. Ļoti rūpējas par dabas saglabāšanu un aizsardzību.

@ Farma RÁJEČEK (Ráječek 2, 620 00, Brno) www.farmarajecek.cz
Ģimenes saimniecība uz 20 hektāriem zemes audzē dārzeņus - lielākoties salātus un tomātus, izmantojot videi draudzīgās, modernās dārzeņu audzēšanas tehnoloģijas. Cīņā ar kaitēkļiem pesticīdu vietā izmanto bioloģisko aizsardzību, proti, "labos" kukaiņus. Savukārt kamenes braši veic apputeksnēšanas darbus. Produkcija tiek piegādāta Brno un tās apkārtnes veikaliem un restorāniem, kā arī to var iegādāties saimniecības veikalā.

@ Ceļš uz Poliju.

6. diena | piektdiena, 1. jūlijs – Mājupceļš un atgriešanās Liepājā, Latvijā

Laika gaitā ir iespējamas programmas izmaiņas.

PAPILDU INFORMĀCIJA
@ Līdzmaksājums - EUR 493,68 (t.sk. PVN).
@ Projekta ietvaros ar dalībnieka līdzmaksājumu tiek piedāvāts: komfortabls autobuss, tulkošana, apdrošināšana, naktsmītnes (ar brokastīm), autoceļu nodevas, saimniecību apmeklējuma un degustāciju izmaksas.
@ Dalībniekam jāapliecina iesaiste lauksaimniecības jomā.

Vietu skaits ierobežots. Lūdzam pieteikties laikus.

* Pieteikties un papildus informāciju var iegūt, sazinoties ar Irinu Ginteri (tālr. 28310484, e-pasts: irina.gintere@llkc.lv).

Pasākuma laikā iespējama fotografēšana, audio un video ierakstu veikšana ar mērķi atspoguļot pasākuma norises gaitu. Uzņemtais materiāls var tikt reproducēts, izplatīts vai publicēts pasākuma organizatora interneta vietnēs un drukātajos materiālos.

LAP 2014.-2020. apakšpasākums “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana ”, LAD Līguma nr. LAD011018/P43.
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Kontaktinformācija: 
Irina Gintere (tālr. 28310484, e-pasts: irina.gintere@llkc.lv), LLKC Liepāja
Kategorija: 
LLKC
Reģions filtram: