Pieredzes apmaiņas brauciens pie Latgales mājražotājiem.

Datums: 
10. Jūnijs, 2015
Reģions: 
Vieta: 
Lāčplēša iela 2a Aizkraukles konsultāciju birojs Aizkraukle

Aizkraukles nodaļa organizēja pieredzes apmaiņas braucienu ar mērķi apskatīt, iepazīt uzņēmējdarbības uzsākšanu – mājražošanu, un saražotās produkcijas noieta menedžmentu. Lai brauciens būtu lietderīgs, apmeklējām vairākas saimniecības, ar atšķirīgu pamatnodarbošanos un dažādu saražoto produkciju.
Tā, kā šobrīd daudzās piena lopkopības saimniecībās kā papildus ienākuma avots tiek plānots par piena pārstrādi, arī mēs apmeklējām Vārkavas novada z/s Liepsaldes, kur saimnieko Aļona Karnicka.
Aļona ir pilsētas meitene, kas pārcēlās uz laukiem, un pievienojās vīram saimniecības vadīšanā. Saimniecība nodarbojās gan ar piena, gan gaļas lopu audzēšanu, un šobrīd tajā ir 36 slaucamas govis. Kopējais dzīvnieku skaits tuvu simtam. Aļona ir apguvusi dažādus pamatdarbus, kā arī beigusi mākslīgās apsēklošanas tehniķa apmācības, un pašlaik veic mākslīgās apsēklošanas darbu savā saimniecībā. Bet viņa ir nemiera gars, jāiet uz priekšu, jāattīstās. Aļonai patīk gatavot, un tā iesākās interese par piena pārstrādi. 2014. gada augustā tika iegūta PVD atļauja, kas ļauj ražot un pārdot . Jautājot, vai PVD reģistrācija sagādāja lielas raizes, Aļona teic, ka grūtākais ir ražošanas procesa dokumentu sagatavošana, bet viss ir iespējams, tikai nevajag apstāties, kā arī PVD strādā atsaucīgi un pretimnākoši darbinieki. Protams, ir prasības, kuras nepieciešams ievērot, bet toties var strādāt, nelūkojoties pāri plecam. Uz doto brīdi ,Aļonas piedāvājumā ir dažādu sieru veidi – ar dažādām garšvielām, kūpināti, dažādi pēc gatavošanas tehnoloģijas, kausēti sieri, biezpiena deserti, konfektes (arī ar dažādām garšām un piedevām), iebiezināts piens, jaunpiens cepts (salds, sāļš). Produkcijai ir pieprasījums, realizēta, tiek vietējos tirgos, arī pēc pieprasījuma, pasūtījuma.
Aizvien liela interese ir par krūmmelleņu audzēšanu. Mēs apmeklējām Kūku pagasta SIA „Sutru oga”, kur tiek audzētas krūmmellenes un zemenes segtajās platībās – tuneļos. Vis tuvākajā nākotnē tiks audzētas arī avenes segtajās platībās. Izrādās, ka ogu pieprasījums ir tik liels, ka, īpašu piepūli noieta tirgum nav jāvelta – ogas izpērk vietējā tirgū un realizē arī Rimi tīklā. Ieguvām ļoti plašu informāciju gan par piemērotākajām krūmmelleņu un zemeņu šķirnēm mūsu klimatiskajiem apstākļiem, gan par pieļautajām kļūdām ierīkojot stādījumus tuneļos – piemēram, zemenes tiek stādītas starpvagās starp krūmmellenēm, ir savi trūkumi, problēmas, kas rodas pie laistīšanas, stādījumu apkopšanas, ravēšanas un ražas novākšanas. Ir tādi knifiņi, ko izprot tikai darbībā, ar laiku rodas pieredze.
Preiļos mūs uzņēma ļoti atraktīvs, zinošs gaļas pārstrādes SIA „SĀTYS” ražošanas daļas vadītājs Juris Vucāns. Ar gaļas pārstrādi nodarbojas samērā nesen, oktobrī būs divi gadi, kopš, tiek piedāvāts, SIA „SĀTYS” ražotie gaļas produkti – dažādi kūpinātas un vītinātas gaļas izstrādājumi, desas, šašliks, kā arī svaiga gaļa. Ir ierīkotas pārvietojamas, visām PVD prasībām atbilstošas tirdzniecības vietas – veikaliņi. Neiztikt bez papildus finansējuma piesaistīšanas – tika izstrādāts un iesniegts biznesa plāns „Latvijas Attīstības finanšu institūcijā Altum”, starta programmā.
Jautāts, kāpēc tieši šī nodarbošanās, niša – tas esot kas jauns, izaicinājums, arī pašiem. Tikai pēc kāda gada uzņēmuma darbības, var secināt kas ir labi, kas ne tik, tendences. Šis darbs prasa daudz spēka, problēmas ar darba resursiem, izjūt konkurenci. Tā, kā uzņēmums darbojas no 2013. gada, var spriest par pirmajām kļūdām, problēmām. Un kā jebkurā darbā, arī šeit tiek minēti nepietiekama pieredze, daudz nezināmo, ražošanas procesu ietekmē sezonalitāte.
Preiļu novada Pelēču pagastā ir atrodama z/s „Kalni Mājas vīna ražotne”, kur saimnieko Irēna Koleda. Prasmes mājas vīna ražošanai Irēna apguvusi pati, gan lasot literatūru no senču, senču laikiem, gan vācot informāciju. Pirmie Irēnas darinātā vīna degustētāji bija radi un draugi, kas to novērtējot atzinīgi, deva iedvesmu plašākai darbībai.
Process, līdz Irēna saņēma atļauju kļūt par oficiālu vīna darītāju, nebija vienkāršs. Irēna ir augusi daudzbērnu ģimenē, tāpēc pieradusi, lai kaut ko panāktu ir daudz un neatlaidīgi jāstrādā. Tas viņai palīdz vienai tikt galā ar ogu dārza darbiem, vīna darīšanu, un papildus visam, Irēnai ir apbrīnojams puķu dārzs. Katru gadu tiek izveidots kas jauns. Pašlaik tiek piedāvāts upeņu, aveņu un jaunums ir vīnogu vīns. Piemājas darbos palīdz māsa, kā arī uz ogu novākšanas laiku tiek pieaicināti sezonas strādnieki.
Kā jau tika minēts, un atsaucoties uz pieredzes apmaiņas braucienu dalībnieku aizpildītajām aptaujas anketām, šie pasākumi ir noderīgi. Nepieciešami, pat ļoti, īpaši tiem, kas jau uzsākuši, vai vēlas uzsākt savu saimniecisko darbību. Liels pārsteigums gan mums, organizētājiem, gan saimniecei Aļonai tika sagādāts, jau, nākošajā dienā – brauciena dalībniece Anna Baumgartena, kas arī nodarbojas ar piena pārstrādi, papildināja savu preču klāstu ar jaunu produktu – kausēto sieru, kura pagatavošanas mākslu aizguva no Aļonas Karnickas. Tas vien norāda, ka šāds pasākums bija vajadzīgs, noderīgs, ir gūta sava veida pievienotā vērtība.

Kontaktinformācija: 
Kontaktinformācija: Valentīna Beča - tālr. 26158775
Kategorija: 
Lauku tīkls
Reģions filtram: