SIA “Pakalnieši” – veiksmīgi siera ražotāji un LEADER projektu īstenotāji

GalerijaPrint

SIA “Pakalnieši” Gulbenes novada Stradu pagastā ir mājas sieru ražotne, kurā top un klientiem tiek piedāvāti dažādi mīkstie nenogatavinātie sieri ar vairāk kā divdesmit dažādām piedevām. Līdzās pierastākajiem sieriem ar ķimenēm, dillēm, ķiplokiem top sieri ar burkāniem, amoliņa sēklām, valriekstiem, olīvām, kaltētiem tomātiem, mandeļu šķēlītēm un vēl citiem  garšvielu maisījumiem. Pakalniešu sieri ir dabīgi produkti, tie tiek ražoti bez konservantiem. Siera ražošanas apjoms ir atkarīgs no pieprasījuma un tirdziņu skaita, kuri galvenokārt notiek nedēļu nogalēs.

Ražotnes saimniece Ineta Dambrova pēc profesionālās izglītības ir dārzniece, taču patlaban saimniecībā lieti noder arī augstākā izglītība uzņēmējdarbības vadības ekonomikā. Siera gatavošana saimniecībā uzsākta 2008. gadā, kad Ineta sāka siet sierus, reģistrējot mājražotājas uzņēmumu. SIA “Pakalnieši” savu darbību sāka 2012. gadā. Tagad siera ražošanai pienu iegādājas no zemnieku saimniecībām “Pienavoti” Rugāju pagastā un “Lācīši” Galgauskas pagastā. Receptes jauniem sieriem izdomā saimniece pati. Siera gatavošanas procesā ir nodarbināti pieci darbinieki. Lielākā siera tirdzniecība ir tirgus dienās Gulbenē, Alūksnē, Madonā, Balvos un tuvākajā apkārtnē.

SIA”Pakalnieši” siera apjomu ražošanas palielināšanā un izaugsmē ieguldīti gan savi finanšu līdzekļi, gan arī veiksmīgi piesaistīti LEADER projektu līdzekļi. Piedaloties Gulbenes novada vietējās rīcības grupas “SATEKA” izsludinātajos projektu konkursos, “Pakalniešos” realizēti četri projekti. Divu projektu līdzfinansējums ieguldīts siera ražošanas attīstības uzlabošanai.

Lielākā saimnieku uzdrošināšanās bijusi LEADER projektā “Mājas siera ražošanas telpu paplašināšana”, kad līdztekus esošajai saimniecības uzņēmējdarbībai tiek ieviesti jauni pakalpojumi tūrisma nozarē. “Pakalniešos” tika rekonstruēta veca laukakmeņu mūra ēka. Telpas tagad piemērotas dažādu pasākumu organizēšanai, kā arī apmeklētāju pieņemšanai un sieru degustācijai. Sieru ražošana arī pārcelta uz jauno ēku un notiek modernās un ērtās telpās. Sieru tapšanas procesu apmeklētāji var redzēt video versijā. Šo projektu biedrība “SATEKA” izvirzīja Latvijas partnerību balvas konkursā “Dižprojekts 2020”, kur tas ieguva trešo vietu.

“Nāc, iepazīsti, izgaršo” – līdz ar šī projekta īstenošanu “Pakalniešos” aicina apmeklētājus baudīt jaunākos produktus – saldās siera bumbiņas ķiršu vai upeņu želejā, svaigo krēmsieru, kā arī jaunāko un iecienīto produktu – siera kraukšķus. Tie tiek iegūti ar sublimācijas jeb liofilizācijas metodi, kas ļauj šim produktam būt ar salīdzinoši garāku realizācijas laiku. Liofilizācija ir mīkstās žāvēšanas veids, kad produkts tiek sasaldēts un pēc tam no tā tiek izsūkts tajā esošais mitrums, produktam saglabājot formu, garšu, krāsu un apjomu.

SIA “Pakalnieši” sasniegumi ir ļoti novērtēti gan novadā, gan ārpus tā. Uzņēmums saņēmis apbalvojumu “Gulbenes novada ražotājs 2018”.  “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursā 2021. gadā mazo ražotāju kategorijā SIA “Pakalniešu” produkts “Svaigais siers” saņēma sudraba godalgu, bet ”Siera bumbiņas ar ķiplokiem un dillēm” – bronzas godalgu.

Saimniece Ineta Dambrova saka: “Uzņēmuma attīstībā un izaugsmē esam ieguldījuši ļoti daudz. Pēdējie divi gadi sakarā ar dažādajiem ierobežojumiem ir bijuši īpaši grūti. Pagājušajā gadā ar tūristiem un interesentiem varējām sadarboties tikai trīs mēnešus. Esam noturējušies.  Laikam klienti mūs ļoti mīl. Šogad tūrismam esam atvērti no aprīļa, tāpat piedalāmies arī projektā “Bānīša zemes labumi” un ceram uz veiksmīgu sadarbību ar SIA “Gulbenes – Alūksnes bānītis””.

Informācija par SIA Pakalniešu produktiem pieejama arī “Novada Garšas” mājaslapā.

Anita Rozenberga,
LLKC Gulbenes birojs

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru