Visgaršīgākais saldējums Sēlijā

Saldējums ik vasaru ir viena no pieprasītākajām preču kategorijām. Sēlijā, Augšdaugavas novadā, Dvietes pagastā saimnieko Stapkeviču ģimene. “Dvietes īstais lauku saldējums”  ir ģimenes uzņēmums. Šeit top dabīgs mājas saldējums bez e-vielām, augu taukiem un ar samazinātu cukura daudzumu.

Par šī saldējuma tapšanu jau stāstīts “Lauku Lapā”, bet kopš tā laika aizvadītajos divos gados ir daudz kas mainījies – uzbūvēta otrā telpa, kur tiek vadītas meistarklases, papildināts piedāvājuma klāsts utt.

Saldējums tiek gatavots no īsta piena, kas iegūts savā saimniecībā, un dabīgiem produktiem, veidojot jaunu kvalitātes zīmi mājas saldējuma industrijā. Govis ganās Dvietes palienes bioloģisko vērtīgo zālāju pļavās.

Piedāvājuma klāstā ietilpst saimniecības apskate, stāsts par saimniecību un saldējuma tapšanas procesu, saldējuma degustāciju. Saldējuma namiņā ir iespēja nobaudīt saldējumu, kas gatavots no pašmāju produktiem. Tas tiek pasniegts vafelē, siltā burbuļvafelē, piedāvā arī tēju un kafiju. Saimniecībā izmanto pašu pagalmā audzētas ogas un meža veltes. Saldējums tiek gatavots no piena, saldā krējuma un olām. Šeit var nobaudīt saldējumu ar dažnedažādām garšām – rabarberu, piparmētru, rozīņu, dzērveņu, brūkleņu, aveņu ar baziliku, ābolu, smiltsērkšķu-cidoniju, upeņu, karameļu, ķirbju, cigoriņu, biezpiena-vīnogu-rozīņu utt. Dvietes saldējums ir īsts veselības eliksīrs. Svarīgākais garšas baudīšana vistīrākā gaisā, harmoniskajā Dvietes palienē.

Ciemojoties pie Stapkeviču ģimenes, gaisā virmo īpaša mierpilna sajūta. Šeit ir pasakaini skaista daba. Apkārtne ir sakopta, apmeklētājus priecē košumkrūmi un puķes. Saimniecei patīk nodarboties ar daiļdārzniecību. Tas ir viņas hobijs. Dvietes paliene ir vieta, kur mīt visvairāk putnu no visas Latvijas. Dabas vērotāji ik gadu brauc vērot stārķus un citus putnus. Stārķu te patiešām mitinās daudz, tie izveidojuši omulīgas mājvietas saimnieku māju tuvumā.

Stapkeviču ģimene ar lopkopību nodarbojas jau kopš 1992. gada. Saimnieks Atis Stapkevičš 2019. gadā realizēja projektu “Ozolāju saldējums” ES Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansētā atklātā konkursa Latvijas lauku attīstības programmas 2014.- 2020. gadam ietvaros, tādējādi tika radīta lielāka pievienotā vērtība savai saražotajai lauksaimniecības produkcijai. Ar projekta līdzfinansējuma palīdzību tika uzbūvēts saldējuma namiņš.

Stapkeviči ir strauji auguši uzņēmuma attīstībā. Turpat līdzās Dvietes saldējuma namiņam tapusi skaista un omulīga telpa pasākumiem, kurā savās zināšanās dalās topošā uztura speciāliste, Dvietes saldējuma komandas biedre Elīna Petrinčika.  Meistarklases galvenais ieguvums būs par veselīgu uzturu, uzzināsiet svarīgus knifiņus, gatavošanas tehnikas nianses un pieredzes stāstu. Tiks sniegtas atbildes uz dalībnieku jautājumiem. Arī mājas kafejnīcu dienas šeit norit ar lielu godu. Cik skaistu un sirds siltu dienu šeit var pavadīt atpūšoties un izglītojoties! Stapkeviču ģimene aktīvi piedalās dažādās izstādēs, piemēram, vienā no vērienīgākajām pārtikas izstādēm Baltijas valstīs “Riga Food. Aktīvi piedalījušies vērienīgajā pasākumā “Gostūs Latgolā”. Neiztikt arī bez izbraukuma tirdzniecību uz dažādām Latvijas pilsētām. Jāpiebilst, ka Stapkeviču ģimene nepieciešamības gadījumos izmanto LLKC Daugavpils konsultāciju biroju piedāvātos pakalpojumus. Lopkopības speciāliste Anita Miltiņa sniedz vērtīgus padomus saimniekiem piena lopkopībā un pielieto savu profesionālismu veterinārijā.

Uzņēmēji atzīst, ka cilvēki patiešām pieprasa īsto saldējumu. Mūsdienās ir diezgan grūti atrast pārtikas produktus, kuri nesaturētu cilvēka organismam kaitīgas vielas. Cik vērtīgi un nozīmīgi ir uzņēmēji, kas nodarbojas tieši ar tādu biznesu, kas nav tikai peļņas avots, bet nes cilvēcei sapratni par īstajām dzīves vērtībām un sniedz iespēju izbaudīt daļiņu no tās. Kā atzīst paši saimnieki: “Mēs esam par patiesu prieku, gan svētkos, gan ikdienā, kopīgām ģimenes vērtībām. Mūsu misija ir atklāt saldējuma garšu no jauna!” Un jāsaka, ka viņiem ar godu tas ir izdevies! Tāpēc novēlam saglabāt vērtības, kas ir nezūdošas no paaudzes uz paaudzi. Lai turpina tapt garšīgākais un veselīgākais saldējums Latvijā!

Edīte Jermašonoka,
LLKC Daugavpils konsultāciju birojs

 

Pievienot komentāru