Mētras Daumes (Štelmaheres) gleznu izstāde “Klātbūtne”

Datums: 
5. Decembris, 2022 līdz 31. Janvāris, 2023
Reģions: 
Vieta: 
Kultūras centrs “Vārpa”

No 5.decembra Kultūras centrā “Vārpa” ir skatāma un klausāma Mētras Daumes (Štelmaheres) gleznu izstāde “Klātbūtne”.

Dziļums

Augšistabas lielajā skapī, vecmammas rokdarbu atvilktnēs un vectēva darbnīcās caur atmiņu gaismu izstarojas bezgalīgi atklājumi. Diendusas laikā uz bēniņu grīdas čukst rotaļas. Izlauzusies cauri rāmo ābeļu zariem, pēcpusdienas saule gluži kā uz pirkstgaliem piedejo pilnu istabu.

Gleznu izstāde “Klātbūtne” veidota no 12 gleznām. Vienlaikus tās ir 12 noslēgtas istabas un 12 neatklāti stāsti, kuros dzīves pārejamība mijas ar mūžību. Istabas, virtuves, augšistabas, bēniņi, fermas, kūtis, darbnīcas, šķūnīši, pieliekamie un pažobeles var kļūt par vietām, kurās cilvēki pārstāj dzīvot. Bet tās arvien spēj iemiesot pasakainus stāstus, kas uzzibsnī, iekļūstot tajās nejaušam ienācējam.

Dažādu vietu klusumā un putekļos atstātās lietas ienācēju pietuvina nezināmajam un apliecina neparastu klātbūtnes noslēpumu. Lai risinātu šo noslēpumu, ienācējs kļūst par režisoru vai stāstnieku – pēkšņi noteiktās vietās starp plandošiem, ielocītiem, ieaugušiem, pamazām zūdošiem priekšmetiem tiek ievietoti dzīvojoši cilvēku tēli. Varbūt šie cilvēki ir patiesi pieredzējuši aizmirsto vietu nozīmi vai arī ienākuši no citām atmiņām, pat no iztēles. Tieši zūdošās vietas izgaismojumā un priekšmetu pakāpeniskā izgaišanā ir iespēja pieredzēt stāstu par cilvēka nebeidzamību. Gaisma, tāpat kā atmiņa, istabā ieplūst no ārpuses, atklājot netveramu dziļumu, un apņem putekļu laukumus, priekšmetu kopas. Gaisma un atmiņa mūžīgi uzglabā cilvēku klātbūtni.

Izstādes laikā skatītājiem būs iespēja ne tikai apskatīt gleznas, bet arī tās klausīties. Katrai gleznai ir radīts oriģināls skaņdarbs, kas ļaus skatītājam novirzīties no šī brīža un caur gleznas un mūzikas impulsiem aizirties savu atmiņu istabās. Ar savu muzikālo pienesumu piedalās mūziķi: Elija Kapicka, Anna Sēruma un Alise Kļaviņa.

Mētra 2010. gadā absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Kopš 2008.gada aktīvi piedalās izstādēs. 2012.gadā notika Mētras pirmā personālizstāde “Bez nosaukuma”, 2013.gadā izstāde „Mātes un meitas”. 2016.gadā Latgales vēstniecībā GORS notika Mētras lielākā fotogrāfiju personālizstāde “Klusā daba. Portrets”. 2016.gada rudenī pirmā gleznu personālizstāde “Novembris” Jūrmalas pilsētas muzejā. 2018.gada maijā fotogrāfiju personālizstāde “Substance” Līvānu Mūsdienu mākslas galerijā. 2018.gadā notika gleznu personālizstāde “Pirmais sniegs”.

Apmeklētāji izstādes laikā ir aicināti izmantot savas viedierīces un austiņas, lai noklausītos katrai gleznai pievienoto skaņdarbu.

Anotāciju sagatavoja dzejniece un literatūrkritiķe Sintija Štelmahere.

Kontaktinformācija: 
Kultūras centrs “Vārpa”
Reģions filtram: