Jaunumi

Dzīvnieku ēdināšanāplaši tiek izmantotas dažādas barības piedevas, un arvien vairāk tiek meklētas iespējas izmantot efektīvas, nekaitīgas, dabīgas un ekoloģiskas barības piedevas, kas nodrošina veselīgas dzīvnieka spurekļa vides nosacījumus, kā arī iegūstamas vidi saudzējošā un ekonomiski izdevīgā ražošanas procesā. Viena no tādām ir Latvijas melnā kūdra – kālija humāts, kura efektivitāti slaucamo govju ēdināšanā sākuši pārbaudīt LLU pētnieki kopā ar SIA “Holman” un zemnieku saimniecību “Dukāti”.

Vidzemes plānošanas reģions un Rīgas Tehniskā universitāte aicina pārtikas nozares uzņēmējus pieteikties eksperimentālai inovāciju koprades laboratorijai, lai kopā ar pētniekiem attīstītu ilgtspējīgus pārtikas iepakojuma risinājumus. Tā paredz iepriekšēju sagatavošanos un divas klātienes tikšanās novembrī.

Prioritāri aicināti pieteikties Vidzemes uzņēmēji, taču izvērtēti tiks visi pieteikumi.

Bulduru Dārzkopības vidusskola kopā ar labākajiem nozares speciālistiem un zinātniekiem šobrīd aktīvi strādā pie digitālā dārza izveides, kas ir unikāls projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā.

Šis būs stāsts par amizantu saimnieku, augļkopi un vēstures faktu krājēju Tukuma novadā. Saimnieks ir tik īpašs un aizrautīgs, ka vienkārši nevar par visu nepastāstīt plašākai pasaulei. “Manas dzimtas simts gadu gājums “Līčos””.

 

Maija tēma:  PACELSIMIES SPĀRNOS!

Šomēnes lielo uzdevumu veido divas daļas:  

Bioloģiskie līdzekļi aizstāj ķīmiskos savienojumus kviešu audzēšanā. “Pašlaik pastāv dažādi viedokļi par tradicionālo ķīmisko pesticīdu ietekmi uz vidi un veselību, par pieaugošo kaitēkļu un patogēnu izturību pret izmantotajiem pesticīdiem. Tā ir īpaša problēma, kas skar kviešus,” secina Robs Edvardss no Apvienotās Karalistes Eiropas Inovāciju partnerības (EIP) darba grupas “Crop Health North”.

Karls Šeārs ir bioloģisko cūku audzētājs Francijā. Viņš eksperimentē ar cūku barošanu brīvajā dabā, izmantojot dažādas lopbarības kultūru kombinācijas. Galvenais mērķis ir samazināt koncentrētās barības daudzumu un uzlabot gaļas uzturvērtības kvalitāti.

Alsungā ir kāda īpaša vieta, kas laipni aicina katru viesi vai garāmbraucēju. Alsungas vecajā muižas rijā iekārtota suitu amatniecības un mākslas telpa “Rija”, kur acis priecē un atrodamas skaistas un praktiskas lietas: koši lakati, siltas zeķes, dažādas interesantas rotaļlietas, zāļu tējas, mauči, arī tautastērpi, kas gaida savus valkātājus. Visas “Rijā” redzamās lietas darinājuši ap 100 vietējo meistaru. „Rijai” piešķirta kultūras zīme „Latviskais mantojums”. 

LLU un sadarbības partneri turpina īstenot projektu “Efektīvu siltuma ieguves un apgādes risinājumu izpēte segtajās platībās”, kas paredz izstrādāt Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu energoefektīvu tehnoloģiju ar integrētu siltuma sūkni (gaiss–ūdens) un saules enerģijas kolektoru.


Maija tēma:  ZIVJU MĒNESIS!

Šomēnes lielo uzdevumu veido divas daļas:  

1) Dodies makšķerēt un atsūti mums foto ar savu lomu

Lapas