Saule, zivis, mūzika – Bērzciemā atklāj “Novada Garšas” vasaras sezonu

GalerijaPrint

Ceptas reņģes, kūpinātas vēja zivis, asari, lucīši, karpas, vimbas un brekši – šo gardo zivju aromāts maija vidū pārpildīja Bērzciemu, jo – “Novada Garša”, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC),  Tarotavā aizvadīja savu pirmo šīs sezonas publisko pasākumu.

Kurzeme kā sezonas pasākumu atklāšanas vieta nebija nejauša izvēle. Beidzoties zvejas liegumam, no 15. maija piekrastē atsākusies aktīva pavasara zveja un tādēļ tā bija laba iespēja iepazīstināt apmeklētājus ar pašlaik jūrā pieejamo.

Tomēr “Novada Garša” viena nespētu pastāstīt, kādas zivis jūrā pieejamas, ar kādiem paņēmieniem zvejojamas un – kā gardi pagatavojamas. Pateicoties LLKC sadarbībai ar biedrību “Mazjūras zvejnieki”,  ikviens varēja baudīt svaigi kūpinātas zivis no IK “Stubiņš”, kura produkcija zināma ar zīmolu “Klapkalnciema zivis”, SIA “Zvīņa RR”, zv/s “Vilnis”, mājražotājiem Ivara Cīruļa un Indras Zariņas, kurai zivju andelē palīdzēja meita Aiva Zariņa.

Andris Cīrulis, biedrības “Mazjūras zvejnieki” priekšsēdētājs: “Jūra jau ir mūsu visu. Tādēļ zvejniekiem svarīgi esat jūs – pircēji. Ja jūs izvēlēsieties mūsu lomus, mēs spēsim nodrošināt to vietējo zivi.  Jo – lai arī zivju kļuvis mazāk, esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotājiem to noteikti pietiks.”

Cilvēki allaž meklējuši iespēju iegādāties piekrastes zvejnieku lomu, tādēļ īpašs pamudinājums nemaz nebija nepieciešams, lai skaisti izkārtotās kūpinātās zivis ātri vien no letēm pārceļotu pircēju rokās. Zvejnieki bez jokiem neiztiek, tādēļ ikkatram bija iespēja baudīt arī teijāteri zvejnieku sētā “Dieniņas”, ko vadīja atraktīvā saimniece Iveta Celkarte.

Siltas saules apmirdzēti, ļaudis ļāvās mūzikai un jokiem, degustēja smaržīgās jūras iemītnieces, baudīja kārtīgu zivju soļanku un – atdeva savu balsi arī par tīkamāko produktu ierasti šajā pasākumā notiekošajā “Tautas garšas” balsojumā.

Šoreiz godpilno 2. vietu un uzaicinājumu piedalīties arī “Novada Garšas” noslēguma pasākumā Āgenskalna tirgū 30. septembrī saņēma divi zivju pārstrādātāji – Jurģis Elsons no zv/s “Vilnis”, kurš piedāvāja paša zvejotus un kūpinātus lučus un butes, kā arī zvejnieku sēta “Dieniņas”. Ļoti labas kūpinātas zivis piedāvāja un atzinību nopelnīja arī  “Zvīņas RR” un Bērzciema mājražotāja Indra Zariņa, kā arī IK “Stubiņš”.

“Novada Garšas” atklāšanas pasākums Kurzemē īstenots ar Zivsaimniecības sadarbības tīkla finansējumu.

Pēc nelielas atelpas Dziesmu svētku un Līgo svētku mēnesī,  15. jūlijā, “Novada Garša” visus gaidīs Preiļu pils parkā, kur caur senu recepšu godā celšanu aicinās latvisko identitāti saglabāt un pielietot arī ikdienā.

Savukārt 22. jūlijā ikviens tiks gaidīts Nākotnes parka ābeļdārzā, kur notiks “Novada Garšas” Zemgales pasākums. Tajā kopīgi iepazīsim dažādu inovatīvu produktu tapšanu.

Noslēdzošais reģionālais “Novada Garšas” izbraukuma pasākums gaidāms Vidzemē, 19. augustā, Ķoņu dzirnavās. Tas solās būt aizraujošs skolu ēdinātājiem, zaļo pārtikas iepirkumu veicējiem, pašvaldībām un vietējo produktu audzētājiem, jo – centīsies saprast, kā salāgot visu pušu intereses.

Neiztrūkstoši katrā no pasākumiem būs arī gardumu tirdziņš, kurā sastapsiet www.novadagarsa.lv kataloga un e-tirgus dalībniekus.

Aktuālajai informācijai par pasākumiem sekojiet:

www.novadagarsa.lv,

https://www.facebook.com/NovadaGarsa

https://www.instagram.com/novadagarsa/

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste

FOTO: Uģis Avots

Foto galerija: 

Pievienot komentāru