“Vārpas” – efektīva saimniekošana mazā saimniecībā
PS “Vārpas” atrodas Dobeles novada Bērzes pagastā, netālu no Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja “Pikšas”. Te saimnieko Zane Apse, mantojot īpašumu no vecvecākiem. Dažu gadu laikā izveidots estētiski pievilcīgs, pārdomāts un rūpīgi kopts dārzs ar visdažādākajiem dārzeņiem, garšaugiem, augļiem un ogām – sākot no lociņiem, tomātiem, gurķiem, ķiplokiem, kartupeļiem, rabarberiem, dzērvenēm līdz persikiem un aprikozēm.
Īpašuma kopējā platība ir 3,0 ha, katrs zemes pleķītis tiek maksimāli efektīvi izmantots, radot krāšņu dārzu. Produkcija tiek audzēta pēc videi un cilvēkam draudzīgām metodēm, izmantojot tikai dabīgas izcelsmes mēslojumus un augu kopšanas līdzekļus, kas neietekmē ražas kvalitāti. Produkcijai jau izveidojies pastāvīgs pircēju loks, gan veicot tiešās piegādes, gan atbraucot iegādāties uz vietas saimniecībā. Pašu spēkiem izveidota un tiek uzturēta mājaslapa https://www.varpulabumi.lv/ ar devīzi – “Labi dārzeņi. Labiem cilvēkiem.” ar iespēju apskatīt un iegādāties produkciju e-veikalā. Satiekot klientus klātienē un sadzirdot viņu vēlmes un pieprasījumu, uzsākta sparģeļu audzēšana. Pieprasījums pārsniedza iespējas tos piedāvāt, tādēļ bija jādomā par paplašināšanu. Piemājas saimniecība 2022. gadā izmantojusi iespēju attīstīties, saņemot ELFLA finansējumu pasākumā “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības” angāra būvniecībai un sparģeļu stādu iegādei, lai tos ierīkotu 0,3 ha platībā.
Kāpēc sparģeļi ir vērtīgi? Satur folātus, kas nepieciešami sirds un asinsvadu sistēmas normālai darbībai. Daudzas sparģeļos esošās vielas piedalās cukura un holesterīna līmeņa regulēšanā. Sparģeļos esošais kālijs kopā ar aminoskābi asparagīnu veicina diurētisko efektu. Sparģeļi satur specifisku ogļhidrātu inulīnu, kas sekmē labo baktēriju Bifidobacteria un Lactobacilli vairošanos un aktivitāti resnajā zarnā, tātad apgrūtina nevēlamu baktēriju darbību zarnu traktā. Sparģeļi ir daudzgadīgi augi, spēj ražot pat līdz 15 gadiem pēc kārtas, to ierīkošana ir efektīvs ilgtermiņa ieguldījums. Tie sāk ražot trešajā gadā, tādēļ “Vārpās” iegādāti 3000 divgadīgi sparģeļu stādi no SIA “Lejaslīves” Siguldas novadā un iestādīti 2023. gada pavasarī. Ierīkota laistīšanas sistēma, nodrošinot vienmērīgu mitrumu, un ierīkots žogs, lai pasargātu no dzīvnieku postījumiem. Klienti nevar sagaidīt, kad būs iespēja iegādāties.
Kā izvēlēties augus mazai saimniecībai? Kas jāņem vērā?
Zane Apse: “Lielākoties audzējam to, ko paši vēlētos iegādāties un lietot uzturā, nedaudz mēģinām pieradināt Latvijas klientus pie savādākām vai aizmirstām garšām, ko daļa tā saucamo “gardēžu” pazīst, bet lielai daļai cilvēku vēl jāskaidro, ko ar produktu iesākt, arī tie paši sparģeļi daudziem vēl šķiet kaut kas mistisks. Jāatzīst gan, ka pielāgojamies arī klientu gaumei un vēlmēm. Visvienkāršākais piemērs laikam būs dilles – tās pati ikdienā uzturā lietoju ļoti maz, bet uz tirgu braukt bez diļļu buntītēm nav pat iedomājams.
Izvēloties šķirnes, priekšroku dodam visam, kas ir “izturīgs” pats par sevi, vieglāk pacieš temperatūras svārstības, sausumu, neslimo. Ja ar aukstumu un sausumu vēl varam cīnīties, nekas pie mums netiek miglots ne pret puvēm, ne kaitēkļiem. Daļēji kaitēkļu problēmu izdodas novērst, kombinējot augus, kurus viens un tas pats kaitēklis neatzīst par ēdamiem, tās visas ir tā saucamās “omīšu” receptes, ko kādreiz zināja katrs dārza saimnieks.
Ienesīguma ziņā nav viena “īpašā” produkta; cenšamies stādījumus saplānot tā, lai visas sezonas garumā būtu, ko tirgot – sākam ar sparģeļiem un zemenēm, tad seko gurķi, tomāti, kabači un visi pārējie vasaras labumi, un sezonu noslēdzam ar dzērvenēm, vēlajiem bumbieriem, ķirbjiem un pastinakiem.”
Vai nav vieglāk darboties vienā nozarē?
Saimniece atbild: “Vienā nozarē darboties varbūt būtu vienkāršāk, bet arī riskantāk. Ne vienmēr viss izaug tik labi, kā gribētos… Tad realizācijas ziņā, ņemot vērā, ka esam maza saimniecība, vieglāk strādāt ar daudzveidīgu sortimentu. Neesam tik lieli, lai audzētu vairumtirdzniecībai, un tāds arī nav bijis mērķis.”
Kāds ir klientu piesaistes noslēpums? Ko klienti visvairāk novērtē?
“Nekāda īpaša noslēpuma jau nav… Cilvēki novērtē, ja viņiem pastāsta par produktu, iesaka kādu jaunu recepti, daudzi vēlas vienkārši parunāt par to, kā kādreiz paši mēģinājuši kaut ko audzēt, svarīgs ir kontakts ar katru klientu, un nevajag žēlot laiku, ja kādam gribas nedaudz “papļāpāt”. Kā piemēru varu minēt sievieti, kura bija atnākusi uz tirgu iegādāties ķirbi, nopirka maziņu, jo tālu jānes; parunājām kādu brīdi, ieminējos par iespēju ķirbjus piegādāt uz mājām – protams, ja pirktu vairāk. Un nu jau trešo gadu vedu ķirbjus, gurķus un visus citus labumus kundzei uz mājām, un arī kaimiņiem pietiek. Klienti novērtē attieksmi, produktu kvalitāti un mūsu darbu kā tādu; jo īpaši to var tirgū izjust, kad cilvēks tev saka:” Paldies par to, ko darāt!””
Vai var nodrošināt ģimeni šādi saimniekojot un kādas ir nākotnes ieceres?
“Saimniecība ar katru gadu kļūst aizvien ienesīgāka, taču arī darba ir vairāk un vairāk. Nopelnīt ir iespējams labi, bet jābūt gatavam strādāt vairāk par astoņām stundām dienā, un par brīvdienām sezonas laikā ieteicams pat nedomāt. Šī noteikti nav nodarbošanās jebkuram, pirmkārt, tai jābūt sirdslietai un, otrkārt, ļoti ieteicams būt fiziski un psiholoģiski labā formā. Godīgi varu teikt, ka tādu “vieglo” dienu nav, visus darbus pārsvarā veicam divatā, dažreiz piepalīdz arī ģimene; no malas nevienu palīgstrādnieku pagaidām neesam ņēmuši. Par tradīciju kļuvusi pavasara “Vārpu Talka”, kad ar ģimenes un draugu palīdzību realizējam kādu jaunu projektu saimniecības labiekārtošanai. Nākotnē plānojam uzsākt arī produkcijas pārstrādi, lai maksimāli pagarinātu tirdzniecības sezonu.”
Zanes saimniecība ir piemērs, kā mazā saimniecībā var saimniekot efektīvi un estētiski, kā arī videi un patērētājiem draudzīgi, ar prieku turpināsim sadarbību saimniecības izaugsmē.
Agnese Stivriņa, LLKC Jelgavas biroja uzņēmējdarbības konsultante
Foto: Zane Apse
Pievienot komentāru