Valkas novada otrais Kūku konkurss

GalerijaPrint

Jau otro gadu martā Valkas novadā notika novada kūku cepēju konkurss.

Tā mērķis ir apzināt un reklamēt vietējos meistarus, popularizēt kulināro mantojumu un jauninājumus konditorejā, aktivizēt mājražošanas attīstību Valkas novadā, satuvināt pakalpojumu sniedzējus ar patērētājiem, vienlaikus radot svētkus gan kūku cepējām, gan Valkas novada ļaudīm.

 Šogad konkursa kārtība un norise atšķīrās no iepriekšējā gada ar to, ka bija izvēlēta tēma „Kāzu tortes”, ar to saprotot, ka, cik cilvēku, tik kāzu un, cik kāzu, tik dažādu variantu par kūkām – sākot no tradicionālajām kāzu tortēm ar rozēm, gredzeniem utt., līdz pat sāļajām tortēm, kumoskūciņu tortēm, keksiņiem un citiem konditorejas izstrādājumiem.

Konkursa žūriju (tāpat kā pērn) vadīja viens no Latvijas titulētākajiem konditoriem – „Tallink Hotel” restorāna konditors Jānis Kairis un „Kūkotavas” konditore un vairāku Latvijas gada konditora titula īpašniece Maija Kaire.

Konkursā piedalījās gan cepēji, kuri startēja konkursā jau pērn, gan jauni dalībnieki, kā arī ārpus konkursa ar divām ļoti skaistām un gardām kūkām piedalījās SIA „Pedelīte” konditori.

Visiem konkursa dalībniekiem balva bija konditoru Maijas un Jāņa Kairu vadītā meistarklase, kurā varēja apgūt cukura mastikas mežģīņu veidošanu, cept macaroons cepumus, gatavot zefīru, cept keksiņus un veidot tos kā cupkeikus, gatavot šokolādes konfektes, cept  interesantus un gardus cepumus, gatavot krēmus utt.

Konkursa darbus žūrija apbalvoja sekojošās nominācijās:

Klasiskā – balva Gunitai Ščegoļevai (Valka);

Mākslinieciskā – balva  no Valkas mākslas skolas Ildzei Freibergai (Vijciems);

Oriģinālākā  – balva Ilzei Zalužinskai (Valka);

Veselīgākā –  balva Brigitai Zauss (Valka);

Romantiskākā – balva Anetei Zalužinskai (Valka);

Ziemeļlatviskākā – balva no laikraksta „Ziemeļlatvija” Anitai Grišjānei(Valka);

Poētiskākā  – balva no Valkas literātu apvienības Verneram Zutim (Kārķi).

Kopā piedalījās 10 cepēji ar 11 tortēm, kuras bija visdažādākās – gan tradicionālās lauku tortes, gan siera kūka, gan „Cielaviņa”, gan daudzi mazie keksiņi, gan kāzu tortes ar rožu kupenām, balodīšiem, sirdīm, jauno pāri utt. – visas izcili gardas un skaistas!

 Pasākumu apmeklēja apmēram 300 skatītāju un kūku degustētāju, arī viesi no Spānijas, Igaunijas, Krievijas utt. Valkas kultūras nams pasākuma dalībniekus cienāja ar kafiju, kas labi noderēja, degustējot gardās kūkas.

Konditors Jānis Kairis atzīmēja, ka šogad konkursa kūkas ir ļoti daudzveidīgas, katra ar savu īpašo garšu un izskatu un kvalitatīvi augstvērtīgas, tādas, ar kurām varam lepoties. Viņš uzteica pašu konkursu kā labu ideju visas valsts mērogā un labi noorganizētu pasākumu, kuru varētu pārņemt citi novadi, un atzīmēja to, ka mēs varam lepoties par šādu tikai Valkas novadā rīkotu pasākumu.

 

Sniedze Ragže,

LLKC Valkas nodaļas lauku attīstības konsultante un Valkas novada kooperācijas speciāliste

Foto galerija: 

Pievienot komentāru