Jaunu bioloģiskās lauksaimniecības produktu augu burgeru ar dažādām piedevām eksperimentālā izstrāde

Kontaktpersona:
Gatis Ozoliņš
gatis.ozolins@prosvego.com
Projekta norises laiks:
01/05/2020
-
30/10/2021
Projekta numurs
19-00-A01620-000095
Finansējums:
99 838,00 EUR, t. sk., ELFLA atbalsts 89 854,20 EUR
Projekta aktualitāte

Šobrīd pārtikas produktu tirgos patērētāji ļoti daudz skatās un domā par produktu veselīgumu. Tāpat tiek identificēts, ka ar vien vairāk cilvēku ir dažādas alerģijas uz pārtikas produktiem (piemēram, glutēnu, auzām, kviešiem, un citām vielām). Tāpēc ar vien vairāk parādās pieprasījums pēc augu bāzes bioloģiskas izcelsmes produktiem.

Projekta mērķis

Projekta ietvaros plānots izstrādāt Latvijā unikālus augu izcelsmes bezglutēna burgerus kā arī augu pastētes un speciālos bezglutēna miltus un miltu maisījumus.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Veikt Latvijā selekcionēto un audzēto bioloģisko bezglutēna augu (kvinoja, griķi, amarants, kamelina, soja, linsēklas, ķirbis un ķirbja sēklas, griķi, zirņi u.c.) izvērtēšanu to mērķtiecīgai saglabāšanai gan izmantošanai augu burgera, pastētes un bezglutēna miltu produktos, gan identificēt iespējas bioloģisko bezglutēna augu izmantošanai plašāk citos pārtikas produktos.

Novākšanas laiks un tā ietekme uz pārstrādi augu burgera, pastētes un bezglutēna miltu produktos (pilnveidot augu gatavības noteikšanas metodes, optimizēt to vākšanas laikus un noskaidrot augu nogatavošanās procesu ietekmi apstrādei kvalitatīvas produkcijas sagatavošanai un saglabāšanai).

Pētījums aptvers 4-8 bioloģiskus bezglutēna augu veidus par ko partneri vienosies uzsākot projektu (piemēram, kvinoja, griķi, amarants, kamelina vai citi bezglutēna augi).

Izstrādāt augu burgerus, pastētes un speciālo miltu maisījumu receptes noteiktām mērķa grupām (bezglutēna, diabēta profilaksei, vegānu u.c.) izmantojot glutēnu nesaturošus augus (griķi, kvinoja, kaņepes, zirņi, pupas, soja, kamelina u.c.) un dārzeņus. Paredzams izstrādāt receptūru 4 augu burgera veidiem, 4 augu pastētes veidiem un 4-6 receptes speciālo bezglutēna miltu maisījumu receptes.

Izstrādāt 2-4 augu burgeru receptes ar paaugstinātu proteīna un/vai škiedrvielu saturu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tam kā neitralizēt zirņu un/vai pupu proteīna garšas īpašības, bet izcelt pievienoto augu un dārzeņu garšas nianses.

 

Informāciju sagatavoja:
Projekta koordinators SIA GROW BITE Gatis Ozoliņš, gatis.ozolins@prosvego.com

Projekta partneri

Projekta vadošais partneris:
SIA GROW BITE
Projekta partneri:
  • Latvijas Lauksaimniecības universitāte
  • SIA ALOJA-STARKELSEN
  • SIA GROW BITE
  • SIA Gusts Apinis
  • SIA BioGus
Pievienotie faili
Pieteikšanās Lauku tīkls jaunumiem!
Uzzini pirmais par jaunumiem savā nozarē!
Adrese
Rīgas ielā 34, Ozolnieki,
Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Mediji
Arhīvs
Arhīvs
© 2025 Visas tiesības aizsargātas. Valsts lauku tīkls

Norises datums

Norises datums