Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādām ogām, augļu un dārzeņu piedevām

Projekta mērķis:

Projekta mērķis ir veicināt lauksaimniecības, lauksaimniecības produktu pārstrādes nozares un projektu sadarbību, lai izstrādātu jaunus produktus, bioloģiskas izcelsmes augu piena (kaņepes un sojas pupiņas) saldējumu un dzērienus ar dažādām Latvijā audzētu ogu, augļu un dārzeņu piedevām.

Projekta vadošais partneris: SIA GROW BITE

Projekta sadarbības partneri:

  • LLU Dārzkopības Institūts
  • SIA GROW BITE
  • SIA CIETAIS RIEKSTS

Projekta aktualitāte:

Šobrīd arvien populārāki kļūst dažādi augu pieni. Galvenais iemesls, kāpēc cilvēki izvēlas nelietot govs pienu, ir alerģijas un laktozes nepanesība.

Piemēram, vairāk nekā 90 % Austrumāzijas iedzīvotāju ir laktozes nepanesība. Simptomi ir vēdera uzpūšanās, caureja un sāpes vēderā pēc piena produktu lietošanas. Turklāt klasiskais dzīvnieku piens ne vienmēr ir ekoloģiski tīrs un kvalitatīvs.

Un vēl – no augiem gatavoti pieni un dzērieni ir iemīļoti veģetāriešu un vegānu vidū. Tā kā šāda dzīvesveida piekritēju skaits strauji pieaug, pārtikas tehnologiem un zinātniekiem jāmeklē arvien jaunas iespējas paplašināt tradicionālo produkciju – uz augu bāzes gatavotu produktu pieejamību.

Mūsdienās ir pieejami vairāki alternatīvo pienu veidi: sojas, mandeļu, auzu, rīsu, kokosriekstu, griķu, kinojas, kaņepju u. c. Turklāt augu pieni nesatur holesterīnu, tādēļ tos var lietot cilvēki, kam svarīga sava veselība.

Projektā plānotās aktivitātes un rezultāti:

Projekta ietvaros tika eksperimentāli tika izstrādāti unikāli uz augu piena bāzēti produkti.

Projekta izpildes gaitā LLU Dārzkopības institūts sadarbībā ar SIA Grow Bite un SIA Cietais rieksts veica darbu pie saldējumu receptūru izstrādes, produktu kvalitatīvo īpašību izvērtēšanas un eksperimentālo augu saldējumu ražošanas tehnoloģiskās kartes sagatavošanas.

Eksperimentālā projekta ietvaros tika veikti dažādi pētījumi un testi. Šo testu rezultātā tika iegūta jauna informācija par augu saldējuma un augu piena pagatavošanas īpašībām. Zemāk ir apkopoti galvenie secinājumi:

1.    Gatavojot augu pienus ir ļoti būtiski izvērtēt izejvielu kvalitāti un tīrību. Ļoti svarīgi ir pārbaudīt listērijas kaņepēs un sojas pupiņās;

2.    Augu pieniem tāpat kā dzīvnieku pieniem strauji vairojas baktērijas, tāpēc ļoti svarīgi tos uzglabāt temperatūrā +4°C, ilgākai kvalitātes saglabāšanai;

3.    Augu pienus var arī saldēt tad to uzglabāšanas temperatūrai jābūt -18°C un ilgums pagarinās līdz 6 mēnešiem;

4.    Dotajā brīdī Latvijā nav ārpakalpojuma, kas ļautu augu pienus pildīt tetra pakā, kas nodrošinātu vislabāko rezultātu, saglabājot augstu kvalitāti;

5.    Gatavojot saldējumus galvenā uzmanība labas kvalitātes un garšas saglabāšanai ir ievērto saldēšanas režīmus;

6.    Krēmīguma konsistencei saldējuma struktūrā ir ļoti būtiski izmantoit ātrās saldēšanas tehnoloģiju, kur saldējums tiek sasaldētēts apmēram 1 stundas liakā pie temperatūras -38°C;

7.    Saldējuma struktūra atkarīga no tā, cik lielā proporcijā tiek pievienotas ogas, sula, vai pulveri. Jo lielāks ogu daudzums, jo saldējums veidojās ledaināks un iegūst sorberta konsistenci;

8.    Gatavojot augu pienu un saldējumus garšas variēšanai izmantotas ogas, dārzeņi, augļi, tāpēc šajā projektā tika pētīti dažādi ogu pārstrādes veidi, kas var dot priekšstatu par dažādām ogu šķirnēm un labākiem pārstrādes veidiem (skatīt tabulas pie ogu pārstrādes). Katrai ogu škirnei ir sava specifika, kuru jāievēro, pēc tabulā norādītajiem datiem var redzēt, kuru ogu šķirni labāk žāvēt, kuru spiest sulā un kuru saldēt.

9.    Tika eksperimentēts ar dažādiem saldinātāju un sāls veidiem. Saldējumam noskaidrojām, ka vislavākais saldinātājs ir šķidrā veidā, piemēram, agaves sīrups, kokosa sīrups, izkausēts kokosa cukurs, kļavu sīrups un izmērcētas dateles, jo tie sasalstot neveidu asu un grubuļainu konsistenci. Savukārt, dzērieniem labi par saldinātāju kalpo arī dažādas pārstādātas dateles, piemēram, žavētas dateles, dateļu cukurs, dateļu sīrpus.

10.  Noskaidrojām arī sāls labāko variantu. Vislabākais sāls veids ir Himalaju rozā sāls, kaut gan arī ļoti jāizvērtē sāls graudiņu lielums labākai garšai un konsistencei. 

Projekta īstenošanas laiks: 01.05.2019. - 30.04.2020. (ārkārtas situācijas dēļ pagarināts līdz 31.07.2020)

Projekta kopējais finansējums: 90 608,96 EUR, t. sk., ELFLA atbalsts 79 472,07 EUR.

Kontaktinformācija: Projekta koordinators SIA GROW BITE Gatis Ozoliņš, gatis.ozolins@prosvego.com

 

Informāciju sagatavoja:

Projekta koordinators SIA GROW BITE Gatis Ozoliņš, gatis.ozolins@prosvego.com