Zinātniski pamatotu skābpiena produktu izstrāde no bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtām izejvielām un to klīniskie pētījumi

Projekta mērķis: Bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtā piena sastāva izvērtējums un pārstrāde uzturā nozīmīgos, ar klīniskiem pētījumiem pamatotos skābpiena produktos.

Projekta īstenošanas laiks: 01.10.2019. – 31.03.2022.

Vadošais partneris: AS “Tukuma Piens”

Sadarbības partneri:

  1. Latvijas Lauksamniecības universitāte
  2. Rīgas Stradiņa Universitāte
  3. Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācija
  4. SIA “Dižglābas”
  5. SIA “Akmeņkalni”
  6. Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome

Mērķa sasniegšanai definētie uzdevumi:

1) bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtā piena sastāva, uzturā nozīmīgo uzturvielu un kvalitātes vērtējums;

2) skābpiena produktu (jogurti, ar olbaltumvielām bagātināti skābpiena dzērieni) uzturvērtības izvērtējums un paaugstināšanas iespējas

patērētājiem draudzīgos produktos, jaunu produktu izstrāde;

3) skābpiena produktu klīniskie pētījumi (in vitro, in vivo) zinātniski pamatotu skābpiena produktu ražošanai;

4) skābpiena produktu izvērtējums osteoporozes riska mazināšanai.

Pētījuma aktualitāte un plānotie rezultāti:

Pētījums ļaus pilnveidot piena produktu ražošanu, arī sasaisti starp pārtikas ražošanas ķēdē iesaistītajiem piena ražotājiem un pārstrādātājiem. Zinātniski pamatotu produktu ražošana ir būtiska priekšrocība, kas var mainīt patērētāju ieradumus, veicinot veselībai nozīmīgu produktu lietošanu.

Projekta rezultātā plānots izstrādāt jaunus skābpiena produktus (jogurtus), izvērtēt esošo produktu uzturvērtību un iespēju to palielināt; plānots jaunajiem produktiem veikt klīniskos pētījumus laboratorijas apstākļos, vērtējot produktu sastāvā esošo baktēriju dzīvotspēju kuņģazarnu trakta simulācijas iekārtā, iegūstot pilnu ainu par pienskābes baktēriju, tostarp probiotisko pārstāvju izturību kuņģa skābes un žultsskābju iedarbībā, spēju tām atgūties no dažādiem stresa faktoriem un vairoties. Izstrādāto produktu paraugiem veiks klīniskos testus, apzinot to ietekmi uz zarnu mikrobiomu un osteoporozes riska mazināšanu dažādām auditorijām.

Kontaktinformācija:

Projekta zinātniskā vadītāja Inga Ciproviča, e-pasts inga.cipovica@llu.lv

Projekta vadītāja Jana Lakstiņa, jana@baltais.lv

Plānoto projekta attiecināmo izmaksu summa: 468 344,84 EUR.

Informāciju sagatavoja:

Projekta vadītāja Jana Lakstiņa, jana@baltais.lv