Atzinība, novērtējums, komentāri, medaļa – iespējams, tieši šie vārdi raksturo Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) nu jau trešo gadu organizēto pārtikas produktu kvalitātes un garšas konkursu “Novada Garša”. Konkursā produktus var pieteikt astoņās kategorijās, un viena no tām ir zivju produkti (t. sk. svaigas zivis). Šogad konkursam kopā tika pieteikti 205 produkti no 73 ražotājiem (viens ražotājs var pieteikt vairākus savus produktus). 20 produkti (no 10 ražotājiem) startēja zivju produktu kategorijā, saņemot 11 medaļas.
Bet sīkāk tad par to, kā tad notiek vērtēšana. Dalībai konkursā ir vairāki nosacījumi, bet viens no būtiskākajiem ir tas, ka galvenajai vai garšu veidojošajai izejvielai jābūt vietējas izcelsmes, Latvijā ražotai. Iespējams pieteikt gan svaigu produktu, gan jau gatavu lietošanai – pārstrādātu. Svaigu zivi, piemēram, pavāri pagatavo ar minimālu garšvielu daudzumu, lai žūrijas komisija to var nogaršot un novērtēt. Žūrijas komisijā ir 4–5 pavāri un pārtikas tehnologi, kuri vērtē produkta izskatu, tekstūru, garšu un smaržu klusumā un nezinot, kurš uzņēmums konkrēto produktu ir ražojis un iesniedzis. Tāpat katram žūrijas loceklim ir jāatbild uz 3 jautājumiem (ko es kā žūrijas loceklis iesaku mainīt/uzlabot produkta gatavošanā/ražošanā; kā es šo produktu varu izmantot ēdiena pagatavošanā un ar ko šis produkts sader kopā?), lai pēc tam šos komentārus un ieteikumus saņemtu arī katrs ražotājs. Pieminēju, ka žūrija nezin, kura ražotāja produktu garšo, kas darīts ar mērķi, lai svarīgākais šoreiz būtu produkts un tā garša nevis iepakojums vai reklāma, stāsts. Piesakoties konkursā, katrs produkts saņem savu kārtas numuru, produkti tiek piegādāti konkursa organizatoru un gatavošanas un pasniegšanas komandai, lai pie žūrijas nonāktu degustējams produkts. Žūrijas pārstāvis novērtē produktu, izgaršo, iesniedz vērtējumu, norādot konkrēto kārtas numuru, un tad arī organizatoru komanda var novērtējumus saskaitīt un saprast, vai produkts šoreiz pelnījis medaļu. Zelta godalga ir par produktu, kurš ieguvis maksimālo punktu summu 24–22 punktus (žūrijas locekļu vidējais vērtējums); sudrabs – ja 21–20 punktus, bet bronza – ja 19–18 punktus. Žūrijas locekļu vidējā punktu summa tiek skaitīta katram produktam atsevišķi neatkarīgi no tā, cik daudz katrā kategorijā produktu iesniegts, jo tie netiek salīdzināti savā starpā. Tas nozīmē, ka teorētiski visi iesniegtie produkti var saņemt augstāko godalgu, vai tieši pretēji – nesaņemt nevienu medaļu.
Pēc konkursa rezultātu izziņošanas saņēmām vairākus jautājumus, kur tad šos produktus iespējams iegādāties. Tāpēc sagatavojām informāciju par konkursā startējušiem produktiem, rezultātiem un to, kur tos iespējams iegādāties:
Kā redzams, vietējās zivju iegādes iespējas ir plašas – gan tādiem pircējiem, kuri vairāk iecienījuši lielveikalu apmeklējumu, gan iepirkšanos e-vidē, gan arī tādiem, kuri gatavi veltīt laiku individuāliem pasūtījumiem. Parasti jau svētku laikā, kas strauji tuvojas, mēs meklējam ko citādāku, ko īpašu, tai skaitā arī vietējo produkciju. Aicinājums arī ikdienā izvēlēties vietējos produktus gan no rakstā minētajiem zivju audzētājiem un pārstrādātājiem, gan arī citiem, kuri atrodami katalogā www.novadagarsa.lv [10].
Elīna Ozola, Lauku attīstības nodaļas vadītāja
Foto: Uģis Avots un Novada Garša arhīvs
Saites
[1] https://www.laukutikls.lv/taxonomy/term/4
[2] https://www.laukutikls.lv/taxonomy/term/6
[3] https://www.laukutikls.lv/print/18534
[4] http://www.zivjumaja.lv/
[5] mailto:skangaluzivis@gmail.com
[6] mailto:vlakonzivis@inbox.lv
[7] http://www.pertnieki.lv/zivju-parstrade/zivis/
[8] http://www.nuko.lv/
[9] http://www.svaigi.lv/
[10] http://www.novadagarsa.lv/
[11] https://www.laukutikls.lv/sites/laukutikls.lv/files/article_photo_gallery/ng_3_zivju_zelts.jpeg
[12] https://www.laukutikls.lv/sites/laukutikls.lv/files/article_photo_gallery/ng_4_zutis_karsti_kupinats_zutis.jpg
[13] https://www.laukutikls.lv/sites/laukutikls.lv/files/article_photo_gallery/ng_5_skangali_svaigs_svitrainais_asaris.jpg
[14] https://twitter.com/share