Lauku tīkls

Lauku tīkla pasākumi

Kopējā lauksaimniecības politika

Nozares

Tīkla informācija

Autorizācija

           | 

Sadarbības partneri

Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Mājas kūpinājumi Jaunpils pagasta zemnieku saimniecībā "Arāji" Drukāt E-pasts:
Ceturtdiena, 03 Septembris 2009
Tukuma rajona Jaunpils pagasta z/s „Arāji" saimnieki Anna un Oļegs Metlas ir mājražotāji. „Arājos" ražo pēc sentēvu metodēm kūpinātu gaļu, dūmdesu un putraimu desu (veca kurzemnieku metode).

Saimniece ar cūkām darbojusies kopš bērnības, jo savulaik tās turējusi mamma, vēlāk 13 gadus nostrādājusi veikalā, bet paralēli tam audzējusi arī cūkas. Sākumā cūkas „Arāju" saimnieki pārdevuši uzpircējiem, bet vēlāk sākuši tirgot paši. 2000. gadā Jaunpils pasta mājā tika atvērts veikaliņš, kur arī tirgojuši gaļu. Bet ne jau visu varēja pārdot, kaut kas palika nenopirkts. Tā arī sākuši žāvēt gaļu sev, radiem, draugiem, bet vēlāk kļuvuši par mājražotājiem.

Cūkas tiek turētas 1849. gadā celtā, vecā baronu laiku zirgu stallī. Lielsaimniecības laikā tajā turēja jaunlopus, bet tagad kūts ir pielāgota cūku turēšanai. Apkārt kūtij ir 0,5 ha zemes. Savukārt saimniecības ēkā ir izbūvētas ražošanas telpas. Gaļas žāvēšana ir Oļega pārziņā. Viņš pats arī uzbūvējis žāvētavu. Kūpināšanai nepieciešama pieredze, svarīgi ir laika apstākļi, vēja virziens un ne tikai. Žāvētavas kurināšanai izmanto tikai zaļu alkšņa malku un kūpināšana ilgst 24 stundas. Ja kurina strauji, viss speķis izkūst taukos, tāpēc pie žāvētavas ir ierīkots aizbīdnis, lai kūpinātavā varētu samazināt karstumu. Gaļas sālīšanai „Arāju" saimnieki pamatā izmanto sauso sālīšanas metodi, taču vasarā ir drošāk šim nolūkam lietot sālsūdeni.

„Arāju" kūpinājumus pazīst un novērtē daudzi gan no tuvākas apkārtnes, gan tālākām vietām.

Pie saimniekiem ir paviesojies arī Mārtiņš Rītiņš un uzņēmis „Arājus" par „Slow Food" biedriem. Šī kustība aicina ēst tradicionālos, veselīgos, katrai tautai īpašos ēdienus, ievērojot sezonalitāti. Pārbaudi izturējušie saimnieki drīkst divas reizes tirgoties Berga bazārā. Pamatā savu produkciju saimnieki tirgo Rīgā, reizēm – arī citviet, taču, pateicoties saimnieces Annas atraktivitātei un prasmei tirgoties, ir iegūta pastāvīga tirdzniecības vieta kinopilsētiņā Cinevilla.

Sagatavoja: Sarma Rotberga

 

Komentāri 

 
#1 ilmars 2009-10-08 07:28
vAI VAR UZZINAT TO ISTO,PAREIZO,RE CEPTI?
Citēt
 
 
#2 daiga d 2009-11-19 14:24
Labdien!
Vai var iegūt kaut kaada veida kontaktinformāc iju par kūpinājumu iegādi?
Citēt
 
 
#3 Sarma 2009-11-19 16:09
Kūpinājumus var iegādāties katru piektdienu no plkst. 14.00 - 20.00 pie Sky&More iepirkšanās centra Rīgā, Duntes ielā 17; katra mēneša otrajā un ceturtajā sestdienā no plkst. 9.00 - 15.00 Berga bazārā; sākot no 1.decembra līdz 10. janvārim - Doma laukumā.
Tālrunis: 26544639 - Anna Metla
Citēt
 
 
#4 Misters-X 2010-03-04 16:44
Žel gan, ka šitiem nav piegāde pa Rīgas adresēm! :((
Citēt
 
 
#5 uuuuuuu 2011-10-17 21:05
vai cūkas audzētas ar kombikormu?
Citēt
 
 
#6 Oskars Banga 2013-02-24 17:52
Labdien, mēs veram vaļā mājas kūpinājumu bodīti, tāpēc meklējam sadarbības partnerus no kuriem varētu iepirkt kūpinājumu.
vai Jums būtu interese sadarbībai?
ar cieņu Oskars Banga
mans tel.25925360
Citēt
 

Pievienot komentāru


Aizsardzības kods
Atjaunināt

Izmanto iespēju!

Vai arī es varu saņemt ES atbalstu?

Reklāmkarogs

Atceries, lauku uzņēmēj!

Notikumu kalendārs

<<  Aprīlis 2014  >>
POTCPSS
    

Tuvākie notikumi

22.04.2014 - 10:00
Interaktīva programma jauniešiem „Tu vari vairāk” mācības
22.04.2014 - 10:00
Aizaugusī lauksaimniecības zeme – kā to izmantot lietderīgi. Kādu atbalstu mežam v...
22.04.2014 - 18:00
Saimnieks savā mežā - soli pa solim. Jaunaudžu kopšana
23.04.2014 - 10:00
Mācības Valsts Lauku tīkla aktivitātei "Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības...
23.04.2014 - 10:00
Aktualitātes lauku iedzīvotājiem nodokļu likumdošanā un ES atbalstā lauksaimniecīb...
23.04.2014 - 13:00
Aktualitātes lauku iedzīvotājiem nodokļu likumdošanā un ES atbalstā lauksaimniecīb...
23.04.2014 - 10:00
Deg mežs! Ko darīt vispirms? Ko darīt, lai tā nenotiktu?
24.04.2014 Lauksaimniecības produkciju ražojošo saimniecību konkurētspējas palielināšana.

Jaunākie raksti