Kārdinošais dūmu smārds Kolkā

GalerijaPrint

Todien, 18. septembrī, iepūta krietns Austrenis, jūrā pret krastu triecās krietnas bangas, bet piekrastes priedes nemaz vējā nelocījās, jo tās jau pieradušas, nav ko locīties pie katra vēja, kas uzpūš. Diena solās būt saulaina, bez nokrišņiem un tas mums pats nepieciešamākais, lai varētu sākties LLKC Talsu konsultāciju biroja organizētais pasākums – meistarklase dažādu zivju kūpināšanā. Visi laipni aicināti Kolkas dūmu namiņā pie  Edija Dobiļa, kur viņa vadībā meistarklase teju sāksies.

Maz pamazām ierodas pirmie dalībnieki, šoreiz pat no Valmieras, Jelgavas, Dobeles un Ventiņ’ pus’, un kur vēl paš’   ļaud’s.

Viss rit sav gait, Edijs iepazīstin ar sav palīgiem šodien un sav darbībs nozar, ka viš žāvē butes, skumbrij, asarus, lašus, vēja zivis, zušus un vēl daudz ko cit. Varam ķerties vērsim pie ragiem, zivju tīrīšan, šoreiz gatavosim skumbrij pēc Lībieš metod, tad mazgāšan, kniplok likšan un sālīšan. To gan saimniec nevienam neuztic, jo tā varot sabōjāt mant. Katrs dalībnieks tiek iesaistīts procesā, slaistīties neviens nejaudā, kurš negrib tīrīt ziv, var lasīt čiekurs, to vajadzēs vesels spains. Kā jau noprotat,  viss tas āķs  būs tais čiekuros. Tad nu tās zivs novieto kuriņā apžāvēšanai ap 40 minūtes un tikai pēc tam liek kūpināties. Redz, kā izrādās, tad tā zivs āda neplaisā un izskatās arī labāk.

Mums vien pārējo procesu atlika vien noraudzīties, kā Edija komanda visu darīja tik saskanīgi, kā pulksteņa zobrati sazobē.

Kā jau noprotat, neiztika arī bez zivju degustācijas un zivju zupas ēšanas un, protams, kārtīgas lielīšanās. Ventiņi ar kolcniekiem likās kopā, kurā pusē treknāka un lielāka reņģe un kuram resnāka bute nozvejojama. Beigu beigās jau ventiņi ar kolcniekiem vienojās, lai jau kolcniekiem tiek arī treknāka un lielāka reņģe un ventiņiem biezāka bute. Laiks paskrēja nemanot, jo dūmu smārds, kas virmoja visapkārt, uzsita kārtīgu smeķi un katrs dalībnieks atvadoties, sakot paldies par šo jauko pasākumu, varēja iegādāties pa kādai tikko žāvētai zivij, lai arī mājās palicējiem būtu, ko uzlikt uz kārā zoba.

Paldies Edijam un viņa čaklajiem palīgiem par vērtīgajiem padomiem, iedvesmu, un sirsnīgi pateicos visiem, kas atrada laiku, lai sajustu dūmu smārdu Kolkā.

Pasākums īstenots ZST aktivitātē Atbalsts zivsaimniecības nozares popularizēšanai un zivsaimniecības projektu konkursa organizēšana.

Alfons Spēks,
LLKC Talsu biroja vadītājs

Foto galerija: 

Pievienot komentāru