Garšīgas kūpinātas zivis „Mauriņi-S”

SIA „Mauriņi-S” ir neliels zivju pārstrādes uzņēmums, kurā saimnieko Silu ģimene un kas atrodas Engures novada Lapmežciema pagasta Ragaciemā netālu no jūras.

Zvejnieku saimniecība „Mauriņi” tika nodibināta 1995. gadā, bet laika gaitā uzņēmums kā savu juridisko formu izvēlējies SIA, jo ir mainījies galvenais nodarbošanās veids: no zvejniecības uz zivju pārstrādi. Šobrīd uzņēmumā ir nodarbināti septiņi cilvēki, no tiem četri – ģimenes locekļi.

Zvejniecības māksla ir pārmantota no senčiem vairākās paaudzēs, kuri te, Ragaciemā, dzimuši, auguši un jūrā gājuši. Šobrīd zvejniecība ir tikai brīvā laika nodarbe, jo Lapmežciemā, tāpat kā citur piekrastē, zivju daudzumu ir samazinājuši roņi un kormorāni. 

Uzņēmuma pamatnodarbošanās ir zivju produkcijas pārstrāde. „Mauriņi-S” nodarbojas ar divu veidu kūpināšanu: karsto kūpināšanu, kurā sagatavošanas process ir ātrs (2–3 stundas).  Pirmapstrādē izejvielai tiek pievienotas tikai dabiskas garšvielas un piedevas, līdz ar to gatavās produkcijas realizācijas termiņš ir īss. Aukstajā kūpināšanas procesā zivis sālījumā atrodas līdz pat trim diennaktīm, un kūpināšana ilgst 8–12 stundas. Šādi sagatavotas zivis paredzētas ilgākai uzglabāšanai. Lai iegūtu teicamu produkta izskatu un garšu, krāsns tiek kurināta ar baltalkšņu šķeldu.

Uzņēmuma piedāvājumā no vietējām zivīm ir kūpinātas butes, reņģes, karpas un brekši. Tiek piedāvātas arī tāljūru zivis: foreles, asari, makreles, sviesta zivis, laši u. c.

Daudzas receptes jau trešajā paaudzē ir ģimenes izgudrotas, pārbaudītas uz savām un pircēju garšas kārpiņām. Vasaras sezonā tiek rīkotas arī zivju produkcijas degustācijas nelielām interesentu grupām, iepriekš piesakoties.Izveidota arī uzņēmuma mājaslapa www.maurinis.lv, kurā var iepazīties ar produkcijas veidiem.

SIA „Mauriņi-S” kūpinātās zivis galvenokārt realizē vairumā: SIA “Lauku Rudzupuķe”, tirdzniecības vietās “Klēts” lielveikalā “Rimi Latvia”, SIA “Maxima Latvia” veikalos un mazos veikaliņos Latvijā. Dažkārt produkciju var iegādāties arī izbraukuma tirdzniecībā gadatirgos un citu pasākumu ietvaros.

Lai varētu produkciju realizēt vairumā, uzņēmums ir saņēmis visas nepieciešamās Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas un 2009. gadā ieguvis Eiropas Savienības atzīšanas sertifikātu, kas norāda uz saražotās zivju produkcijas kvalitāti.

Lai attīstītu uzņēmumu un nodrošinātu iztikšanu ģimenei, viss ir paveikts ar pašu ģimenes locekļu pašaizliedzīgu darbu, strādājot gan brīvdienās, gan dažkārt arī svētkos. Tāpat uzņēmuma attīstībai nav piesaistīti nekādi Eiropas Savienības fondu finanšu līdzekļi. Šobrīd, pēc uzņēmuma vadītāju domām, uzņēmums ir sasniedzis optimālus ražošanas apjomus un tuvākajā laikā nav paredzēta darbības paplašināšana.

Silu ģimene uzskata, ka vislabākais darba novērtējums ir pircēju pateicība un uzticība daudzu gadu garumā. Zivju produkcija kā suvenīrs tiek vesta uz tuvākām un tālākām ārzemēm, šādi popularizējot Baltijas jūras piekrastē saražotos labumus un veicinot Latvijas atpazīstamību aiz tās robežām. 

Inga Reiniņa,

Engures novada zivju lauku attīstības konsultante

Pievienot komentāru