Koknesietes uzvar biznesa plānu projektu konkursā

Aizkraukles kultūras namā 9. oktobrī notika LLKC organizētā biznesa plānu konkursa „Laukiem būt!” Latvijas vidus reģiona pirmās kārtas noslēgums.

Konkurss notiek Valsts lauku tīkla aktivitātes „Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai” ietvaros, un tā mērķis ir, sniedzot praktisku palīdzību, mudināt lauku jauniešus vecumā no 18 līdz 30 gadiem iesaistīties lauku uzņēmējdarbībā un sabiedriskajā dzīvē. Pasākumā varēja noklausīties 13 labāko uzņēmējdarbības ideju autoru prezentācijas. Projekti tika vērtēti vairākās sadaļās: ideja nelauksaimniecībā, attīstība nelauksaimniecībā, ideja lauksaimniecībā, attīstība lauksaimniecībā, produkcijas pievienotās vērtības radīšana.

Sadaļā „Produkcijas pievienotās vērtības radīšana” pirmo vietu ieguva Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 12. b klases skolnieces Asnate Sproģe un Ilvija Lazdiņa ar kopīgi radīto biznesa plāna projektu „Kaņepju saldējums kā alternatīva dzīvnieku piena saldējumam”. Pirmās vietas ieguvējas saņēma arī naudas balvu 370 eiro un iespēju piedalīties konkursa finālā visas Latvijas mērogā. Jāuzteic, ka koknesietes bija visjaunākās konkursa dalībnieces. Meitenes bija nolēmušas piedalīties šogad, jo nākamgad mācības un konkurss var sakrist ar eksāmenu laiku.

Asnate Sproģe un Ilvija Lazdiņa ir ne tikai klasesbiedrenes, bet arī labas draudzenes. Par iesaistīšanos biznesa plānu konkursā viņas pastāstīja: „Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Aizkraukles nodaļas vadītājas Anitas Anševicas viesošanās skolā pagājušā mācību gada noslēgumā piekritām no 9. līdz 13. jūnijam iegūt jaunas zināšanas, piedaloties mācībās. No Kokneses novada mācībās piedalījāmies septiņi jaunieši. Pasākuma mērķis bija sniegt praktisku palīdzību jauniešiem un mudināt viņus iesaistīties uzņēmējdarbībā. Šīs nedēļas ietvaros mēs varējām saņemt informāciju un praktiskus padomus par ideju definēšanu, uzņēmējdarbības un grāmatvedības pamatiem, biznesa plānu un projektu būtību, to sastāvdaļām, kā arī mācījāmies izstrādāt savus biznesa plānus vai projekta pieteikumus. Programmas noslēgumā mums tika dota iespēja iesniegt biznesa plānus konkursā „Laukiem būt! No mācību dalībniekiem esam vienīgās, kas piedalījās šajā konkursā.” Paldies arī Aizkraukles konsultāciju biroja konsultantei uzņēmējdarbībā Valentīnai Bečai par morālu atbalstu un iedrošinājumu startēt konkursā.”

Ideja par kaņepju saldējuma radīšanu Asnatei bijusi jau sen, jo viņas mamma savā zemnieku saimniecībā nodarbojas ar kaņepju audzēšanu. Ilvija bijusi tā, kas rosinājusi Asnati ķerties pie šīs idejas realizēšanas. Asnate stāsta: „Mums vajadzēja izlemt, vai šis projekts būs dzīvotspējīgs. Lieti noderēja mācībās iegūtās zināšanas. Sapratām, ka vēlamies piedalīties biznesa plānu projektu konkursā un radīt saldējumu, kādu Latvijā vēl neviens nav ražojis.”

Prezentācijā meitenes atklāja sava darba mērķi: darīt to, kas pašām patīk, radīt cilvēkiem un dabai draudzīgu produktu. Kāpēc tieši kaņepju saldējums? Prezentācijā tika sniegta izsmeļoša un pārliecinoša atbilde: „Tas ir prieks alerģiskiem bērniem un viņu vecākiem. Tas ir prieks vegāniem un svaigēdājiem. Tas ir garšīgs un atsvaidzinošs, tāpēc saldējumu var ēst jebkurš cilvēks, gūstot baudījumu no garda un veselīga produktu. Kaņepju produkti atkal kļūst atpazīstamāki.”

Šovasar Kokneses novada svētkos vietējo ražotāju tirdziņā meitenes pirmo reizi piedāvāja savu jauno produktu. Asnate teic: „Pagatavojām piecus litrus saldējuma, jo nebijām pārliecinātas, vai būs lielāks pieprasījums. Pirmās stundas laikā saldējums tika izpirkts, jo ļoti daudzi vēlējās nogaršot saldējumu, kas gatavots no kaņepēm! Priecājāmies, ka arī mūsu klasesbiedriem un draugiem  tas garšoja!

Lai gatavotu saldējumu no senā kultūrauga, Asnate ir labi iepazinusi kaņepju audzēšanas procesu: viņa ir čakla palīdze sēšanā, novākšanā, kulšanā un žāvēšanā. Kas ir vajadzīgs, lai taptu kaņepju saldējums? Tā receptes izgudrotājas teic: „Kaņepju piens, zemenes, cukurs, vaniļas cukurs, izmantojam arī šokolādi un piparmētras u. c. Esam daudz eksperimentējušas, lai sasniegtu sev vēlamo garšu, pavisam esam pagatavojušas saldējumu ar piecām dažādām garšām. Mums vēl ir, uz ko tiekties! Nesen pagatavojām saldējumu, kuru varētu nosaukt par trīskāršo svaigumu: „Triple Fresh”.”

Asnate un Ilvija ir ļoti gandarītas par iespēju sadarboties ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un novēl arī citiem jauniešiem piedalīties šādos konkursos, lai īstenotu kādu neprātīgu, sākumā šķietami neiespējamu ideju, kuru tomēr var īstenot ar neatlaidību un gribasspēku! Viņas labprāt gribētu sadarboties ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, lai veiktu pētījumus par kaņepju pienu un kaņepju saldējumu, lai varētu balstīties ne tikai uz ārzemju pētījumiem, bet mūsu pašu Latvijas pētījumiem Latvijas kaņepei. Līdz šim tāda iespēja nav bijusi.

Priecājamies, ka tieši pie mums, Koknesē, ir piedzimis jauns vietējais produkts – kaņepju saldējums – dabīgs, vērtīgs, ekskluzīvs, neredzēts, veldzējošs un īpaši gards!

Asnate un Ilvija ir apsolījušas, ka noteikti piedalīsies nākamajos Kokneses novada svētkos un iepriecinās kaņepju saldējuma cienītājus!

„Kokneses Novada Vēstis” 

Pievienot komentāru