Ventspils realizēs projektu “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas” Eiropas Savienības iniciatīvā “Pilsētu inovatīvās darbības” (angļu: “Urban Innovative Actions”).

Datums: 
31. Oktobris, 2018

Šomēnes, svinīgā Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļas pasākumā Briselē Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš saņēma apliecinājumu par Ventspils pilsētas tiesībām īstenot projektu “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas” Eiropas Savienības iniciatīvā “Pilsētu inovatīvās darbības” (angļu: “Urban Innovative Actions”).

Vērienīgajam trīs gadu projektam, kuru Ventspils pilsētas dome kā vadošais partneris īstenos kopā ar vēl deviņām publiskā un privātā sektora institūcijām no Ventspils un Valmieras, Eiropas Reģionālās attīstības fonds piešķīris finansējumu teju 5 milj. EUR, no kuriem 838 tūkst. EUR – Ventspils pilsētas pašvaldībai.

Iniciatīva “Pilsētu inovatīvās darbības” radusies 2015. gadā, un tās mērķis ir atrast un testēt inovatīvus risinājumus Eiropas pilsētu ilgtspējīgai attīstībai, kas tālāk būtu aprobējami arī citās pilsētās. 2017. gada beigās izsludinātājā 3. pieteikšanās kārtā tika saņemti 184 pieteikumi no 21 Eiropas Savienības dalībvalsts, no kuriem 66 – abu Latvijas pilsētu izvēlētajā tematā “Darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā”.

Projektu “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas” īstenojot, Ventspils pilsētā un Valmieras pilsētā, kas ir otra projekta pieteicēja, no 2018. gada novembra līdz 2021. gada oktobrim tiks testēti un ieviesti inovatīvi risinājumi kvalificēta darbaspēka piesaistes un darbinieku pārkvalifikācijas, IKT stratēģijas pilnveides un investīciju piesaistes, kā arī jaunu eksperimentālu izglītības tehnoloģiju un metožu jautājumos.

Projektā plānots izveidot jauno izglītības tehnoloģiju “EdTech” testēšanas darbnīcas, radošās darba telpas (“maker space”), kā arī iekārtot biroja telpas darbam IKT komersantiem Ventspilī topošajā Daudzfunkcionālajā zinātnes un inovāciju centrā, lai sniegtu iespēju esošajiem un topošajiem komersantiem un IKT nozares speciālistiem gūt pieredzi inovatīvu risinājumu izstrādē, prototipēšanā un testēšanā un veicinātu sadarbības iespējas un jaunu uzņēmumu rašanos. Tāpat pašvaldība paredzējusi izstrādāt kvalificētu darbinieku atbalsta programmu un izveidot konsultāciju platformu “Nākotnes karjeras birojs”, kas ļautu uz dzīvi Ventspilī pārcelties ģimenēm no citiem Latvijas reģioniem un piesaistītu vismaz 100 speciālistu, kā arī plānots organizēt nodarbināto pārkvalifikācijas programmu ar vismaz 150 speciālistiem IKT nozarē.

Ventspils pilsētas pašvaldības galvenie partneri projektā ir nodibinājums “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” un Valmieras pilsētas pašvaldība, bet daļu projekta aktivitāšu ieviesīs arī Ventspils Augstskola un Ventspils Tehnikums, kā arī Vidzemes Augstskola un Valmieras Tehnikums, biedrība “Valmieras attīstības aģentūra”, SIA “Aspired” (Ventspils) un SIA “IntelliTech” (Valmiera). Daļu aktivitāšu Ventspils pilsētas domes deleģējumā ieviesīs arī Ventspils Biznesa atbalsta centrs, kas ikdienā strādā ar komersantu piesaistes un konsultēšanas jautājumiem.

Kontaktinformācija: 
Ventspils pilsētas dome
Reģions filtram: