„Vietējo resursu izmantošana pagasta ekonomikas stiprināšanai”

Datums: 
20. Februāris, 2015
Vieta: 
Ugāles pārvalde 2. stāva zāle

 Biedrības „Ziemeļkurzemes Biznesa asociācija” un „Latvijas Zaļā kustība” aicina uz semināru – diskusiju: „Vietējo resursu izmantošana pagasta ekonomikas stiprināšanai” 2015. gada 20. februārī  plkst. 10.0013:00 Ugālē (Ugāles pārvalde, 2. stāva zāle)

 Semināra uzdevums:

Semināra uzdevums ir palielināt semināra dalībnieku zināšanas par kopienu ekonomiku un to veidojošiem elementiem, kā arī vienoties par kopīgu rīcību Ventspils, Dundagas un Talsu novada vietējo pagastu ekonomikas stiprināšanai. Semināra noslēgumā notiks diskusija par to, kāda tipa projekti, kuru nolūks ir stitpināt Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas teritorijas pagastu ekonomiku, būtu īstenojami vietējās attīstības stratēģijas ietvarā pēc 2015. gada. 

Semināra mērķa auditorija:

Ventspils, Dundagas un Talsu novada pagasta pārvalžu pārstāvji, vietējie uzņēmēji, vietējo pilsonisko organizāciju pārstāvji (NVO).

Semināra lektors un moderators:

Āris Ādlers – Latvijas Zaļās kustības valdes loceklis (semināru par vietējās ekonomikas plānošanu moderators un rokasgrāmatas „Enerģētikas loma vietējā ekonomikā: sabiedrības virzītu enerģētikas projektu pieeja” līdzautors).

Semināra saturiskais konteksts:

Mūsdienu globālajā ekonomikā, kur par attīstības pamatu tiek izmantota konkurētspējas uzlabošana, resursu koncentrācija, reģioni, īpaši lauku teritorijas kļūst par vietām, kur šīs tendences izjūt visskaudrāk – tiek zaudēts kapitāls, resursi un citi ekonomikas veselības svarīgi aspekti. Šo procesu rezultātā cilvēki no vietējām kopienām dodas dzīvot uz lielākām apdzīvotākām vietām, rezultātā samazinās ne tikai skaitliskais iedzīvotāju skaits, bet arī sociālais kapitāls, uz kā pamata varētu veidot spēcīgas vietējās ekonomikas. 

Viena no mūsdienu kopienas un sabiedrības vajadzībām, kurai turklāt tiek tērēta lielākā daļa resursu, ir enerģētika. Vajadzība pēc siltuma, silta ēdiena un ūdens mūsdienās ir pamatvajadzība, kuru valsts, pašvaldība, kopiena un indivīds ir spiests sev nodrošināt un tam arī meklēt nepieciešamos resursus. Efektīvas saimniekošanas gadījumā tiek apzināti kopienai pieejamie enerģijas resursi, un tie tiek izmantoti maksimāli efektīvi sabiedrības labā. Īpaši efektīvi saimniekojot, resursi ir vietējā mērogā iegūti. Ja tos iegādājas un no šiem resursiem tiek ražota enerģija, tad ieguvēji ir ne tikai vietējie resursu ražotāji, enerģijas ražotāji, bet arī pašvaldība, kopiena un patērētāji kopumā, jo naudas un resursu aprites cikls arī notiek vietējā līmenī. Tādēļ būtiski ir šo potenciālu apzināties un sapratīgi plānot, tādējādi maksimāli efektīvi apsaimniekojot savu teritoriju, samazinot enerģijas cenas patērētājam un arī nodrošināt vietējo uzņēmējdarbību jeb, citiem vārdiem sakot, – veicināt vietējās ekonomikas izaugsmi.

Kontakti:

Gunta Abaja, tālr. 29172814

 

2015. gads ir Eiropas gads attīstībai, kura laikā aktualizējas diskusijas par globālajiem attīsības mērķiem pēc 2015. gada. Semināra – diskusijas tēma atbilst sekojošiem attīstības mērķiem: „Veicināt ilgstošu, iekļaujošu un ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi” un „Nodrošināt piekļuvi pieejamai, uztcamai, ilgtspējīgai un mūsdienīgai enerģijai visiem”  

Reģions filtram: