Ģimenes uzņēmums – Preiļu pludmales kafejnīca “Pampūkas”

Inese un Valdas Martinkus
GalerijaPrint

Preiļu parka teritorijā, tieši pludmalē, atrodas brīnišķīga kafejnīca ar terasi. “Pampūkas” ir mājražotāji – ģimenes uzņēmums, kurā darbojas visa ģimene, bet trakāko ideju ģenerēšanu uzņēmusies Inese Martinkus. Kopumā “Pampūkas” dabojas jau 11 gadus, bet pludmales terasīte veiksmīgi aizvadījusi sešas sezonas.

Sezonas laikā tiek nodarbināti četri darbinieki, pagājušo gadu pirmo reizi oficiāli strādāja arī vecākais dēls Markuss. Bērni vienmēr  palīdz – slauka grīdu, aplej puķes un veic citus ikdienā svarīgus darbus. Liels atbalsts un nozīmīgas darba rokas ir Ineses vīrs Valdas – lietuvietis,  ar kuru Inese iepazinusies, strādājot Īrijā.

Jāizdomā, kā mājās nopelnīt ģimenei

Viss sākās pirms 15 gadiem, kad, strādājot ārzemēs, Inese ar vīru saprata, ka pietiek braukt uz Īriju vai Angliju piestrādāt, ir jāizdomā, kas varētu būt tas, ar ko nodarbojoties mājās – Preiļos – un nopelnīt iztiku ģimenei. Viņi kā reemigranti atgriezās Latvijā un vēlējās palikt šeit, Preiļos. Gatavas darba vietas nebija, tāpēc bija jādomā, kā turpmāk nopelnīt sev iztiku. Saprata, ka tas varētu būt kaut kas ēdams, un nonāca līdz tam, ka tās varētu būt lielās pankūkas.

Kamēr šo ideju ar vīru apsprieda, vecākajam dēlam Markusam bija pieci  gadi, un viņš neizpratnē jautāja: “Mammu, tēti, kāpēc jūs visu laiku runājat par pampūkām, ja ir jāceļ māja, jābrauc ceļojumos, nevis par pampūkam jārunā”. Un tā pielipa šis vārds “pampūkas”.

Pienāca brīdis, kad vajadzēja izraudzīties nosaukumu savām pankūkām,  un Inese ar vīru  domāja, ka tās varētu būt mājas pankūkas vai grāfa Borha pankūkās, bet neviens nosaukums nešķita pietiekami interesants un piemērots. Inese ierosināja, ka jāliek “Pampūkas”, abi kopā par to nosmējušies, bet  jau pēc divām nedēļām tā arī nodēvēja savas pankūkas par “pampūkām”. “Tā nu vecākais dēls Markuss ir krusttēvs mūsu pankūkam,” saka Inese.

Jāstrādā ar vietējām garšām

Ģimene kopīgi izlēma, ka jāstrādā ar vietējām garšām. Tā kā Preiļi ir slaveni ar savu “Čedara” sieru, tad domāja, ka jāizmanto tas ekskluzīvais, kas pašiem ir uz vietas. Tā radās pirmā un populārākā pankūka, kas joprojām ir pircēju iecienītākā. Tā ir pankūka ar divu veidu “Čedara” sieriem –  sešus mēnešus nogatavinātais un kausētais siers, kam klāt ir arī grauzdētas linsēklas, jo Preiļos agrāk bija linu pārstrādes fabrika.

Tā pirms 11 gadiem viņi sāka braukt ar busiņu un pankūkām uz tirdziņiem un pilsētu svētkiem. Ik pa laikam papldināja sortimentu un piedāvāja dažādu pildījumu pankūkas. Inese stāsta: “Braukājot pa tirdziņiem,  pienāca brīdis, kad salūza busiņš, bet, kā jau dzīvē, katram mākonītim ir sava zelta maliņa. Tad sapratām, ka izbraukuma tirdzniecības vairs kādu laiku mums nebūs, kamēr busiņu saremontēs”.

Pastaigājoties pa Preiļiem un vedot bērnu uz bērnu dārzu garām parka teritorijai, arī radās ideja par tirgošanos Preiļu pludmalē, lai gan sākotnēji bija doma tikai par telti, kur tirgoties, bet tad ideja pārtapa līdz terasei. Preiļu parkā tobrīd bija tikko uzbūveta BMX trase un sakopta aktīvā zona, lai arī teritorija vēl nebija īsti apdzīvota, šķita, ka šī vieta ir lieliski piemērota. Tā nu domāts – darīts! Iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un saņemtas atļaujas terasei, un tieši tajā brīdī arī busiņš tika salabots, protams, sajūtas tādas, ka ne šur, ne tur. Inese priecīgi saka, ka rezultātā pirms sešiem gadiem tādējādi tapa “Pampūku” terasīte.

Sezona sākas maijā

Pludmales terases sezona katru gadu sākas Mātes dienā (šogad tā iekrita  8. maijā) un tikpat zīmīgi tiek noslēgta Tēva dienā. Tam par godu ir arī īpašās pankūkas. Mātes dienā vienmēr ir iespēja nogaršot “Skaistās mammas pampūku” – tā ir deserta pankūka ar maskarpones krēmu, svaigām ogām un šokolādes/riekstu krēmu. Tēva dienas īpašā pankūka ir “Stiprā tēta pampūka” – sāļā pankūka ar divu veidu “Čedara” sieru, kūpinatu šķiņķi,  grauzdētām linsēklām un krējumu.

“Pampūku” terasē sezonas laikā iespējams baudīt pašu gatavotās gardās pankūkas, 100% dabīgu un pašu gatavotu mājas saldējumu, uz vietas gatavotas svaigās limonādes – citronu, piparmētru, smiltsērkšķu un citas. Tiek gatavoti saldējuma kokteiļi, smūtiji un divu veidu salāti – “Stilīgā Cēraza salāti” un “Grieķis kārbiņā”. “Stilīgā cērza” salāti īpaši ar to, ka ir ar apēdamu trauku, tos var ērti paņemt līdzi un baudīt jebkurā vietā Preiļu parka plašajā teritorijā. Inese ar lepnumu stāsta: “Īpašs mums ir jaunākā dēla Oskara izgudrojums – “Oskara gardās vafeles”, tās ir pieejamas otru gadu. Īstas sviesta vafeles, kas atgādina beļģu, bet ir mūsu pašu klasiskās vafeles.”

Piedalās programmā “Laukiem būt!”

Sadarbībā ar LLKC Preiļu konsultāciju biroju Inese 2018. gadā piedalījusies programmā: Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai”, kur veiksmīgi pabeigusi “Laukiem būt!” mācības par uzņēmējdarbību. Par šo iespēju Inese uzzināja no draugiem un bija ļoti priecīga par to, ka jauniešiem tiek dots tik daudz vērtīgas informācijas, un tas viss ir bez maksas. No “Laukiem būt!” ļoti paticis pieredzes apmaiņas brauciens, jo neoficiālajā vidē rodas ļoti daudz lielisku ideju, un tas ir liels pluss. 

Savukārt pagājušā gada “Laukiem būt!” jaunieši – topošie uzņēmēji –  informatīvās dienas un pieredzes apmaiņas brauciena ietvaros uzklausīja Ineses iedvesmas stāstu, viņas pieredzi uzņēmējdarbības uzsākšanā un veiksmīgā attīstībā. Dalībnieki, viesojoties pludmales kafejnīcā “Pampūkas”, guva priekšstatu par kafejnīcas darbību un baudīja saimnieces viesmīlību, sagatavotās uzkodas, gardo burkānkūku un karsto tēju, kas dalībniekus sasildīja vēsajā oktobra dienā.

Katras sezonas sākumā ir intriga

Katras sezonas sākumā ir intriga – kas tad šoreiz būs jauns “Pampūkās”? Nu, tad Inese var pačukstēt jums šos jaunumus... Māmiņu dienā bija  nobaudāma īsta mājas torte pēc Inese vecvecmāmiņās  receptes, kuru cept prata visas viņas paaudzes sievietes. Visu sezonu būs pieejamas  svaigi spiestās sulas, jo beidzot tika sagaidīta sulu spiede “Omega” no ASV, kura īpaša ar savu saudzīgo, lēno spiešanu, saglabājot maksimāli daudz vitamīnu. Būs jaunas saldējuma garšas – liepziedu/medus, kaņepju/karameļu, Latvijas mango jeb ķirbju/cidoniju un burkānu (skaistākam pludmales iedegumam). Būs atvēsinoši ogu sorberti, kuru sastāvā parastā želatīna vietā tiks izmantots agars, līdz ar to tos varēs baudīt arī vegāni. Papildus jau iecienītajāmbūs pieejamas bezglutēna pampūkas, izmantojot rīsu un kukurūzas miltus. Arī pašcepta, bezrauga maizīte brīvdienās lutinās apmeklētajus.

Inese ir pārliecināta, ka veiksmīga uzņēmuma pamatā ir komanda. Viņa lepojas ar to, jo laiks ir pārbaudījis un neapgāžami pierādījis, ka tikai kopā var ko izdarīt. “Un nav nozīmes ne vecumam, ne akadēmiskajai izglītībai, ja acis deg un sirds ir plaša, tad tas ir mūsējais. Darbs “Pampūkās” ir gan interesants, gan grūts un neviena diena nelīdzinās citai, tas ir kā audzinot mazu bērnu, kad vecāki pēc negulētas nakts no rīta pamostas un smaidot saka – labrīt!” teic Inese un piebilst: “Ja gribi ko uzsākt – tev ir jāsaredz savs uzņēmums pēc gadiem pieciem, un tas jāsajūt. Vai tas ir tas, ko tu vēlies redzēt, un tas, ko gribi darīt, vai tas ir izdevīgi šajā brīdī, protams, ideālā variantā tam ir jāsakrīt. Tieši tāpēc arī Inesei izdodas, jo pašai patīk tas, ko viņa dara, un konkrētajā brīdī tas ir arī izdevīgi. Ar pilnu pārliecību Inese saka, ka dzīvē ir tā, ka tu vari otram dot tikai to, kas tev ir pašam – ja tev tā blodiņa ir tukša, tad tu otram neko nevari iedot, bet ja tev tajā bļodiņā kaut kas ir, tad tu arī vari citus pacienāt.

Inese: “Viens likums, ko vienmēr ievērojam – nekad nestrādāt svētku dienās – Līgo svētkos, 15. augustā  u. c. Tas ir laiks, ko pavadīt kopā ar savu ģimeni vai tikt galā ar saviem darbiem.  Ikviens ir pelnījis atpūtu –  gan mēs paši, gan mūsu darbinieki. Citi dažkārt neizpratnē jautā, kāpēc tā, jo svētkos būtu ļoti daudz klientu un varētu vairāk nopelnīt. Mūsu uzskats ir tāds – visu pasaules naudu nekad nenopelnīsi. Šajos brīžos ir vērtīgi apstāties un padomāt, kāpēc esam apstājušies vai esam apstādināti, un ko labu mēs varam no tā gūt, ko jaunu sev varam atklāt un nestresot tik daudz.”

“Pampūku” enerģiskā saimniece Inese par savām idejām un to realizāciju vienmēr stāsta ar prieku un smaidu uz lūpām. Inese saka, ka viņu darbība lielākoties ir balstīta nevis uz dzelžainiem aprēķiniem vai finanšu tabulām, bet uz intuīciju un vizualizāciju. Viņiem ir savs redzējums – kā tas izskatīsies pēc pāris gadiem. Svarīgākais visā ir atmosfēra, un lai klients vienmēr labi justos. Jābūt atvērtiem, dzīvespriecīgiem, un arī klienti būs tādi paši!

Iveta Sondore,
LLKC Preiļu biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto: no Ineses Martinkus personīgā arhīva 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru