Par zivju produktiem un zelta, sudraba un bronzas medaļām

GalerijaPrint

Atzinība, novērtējums, komentāri, medaļa – iespējams, tieši šie vārdi raksturo Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) nu jau trešo gadu organizēto pārtikas produktu kvalitātes un garšas konkursu “Novada Garša”. Konkursā produktus var pieteikt astoņās kategorijās, un viena no tām ir zivju produkti (t. sk. svaigas zivis). Šogad konkursam kopā tika pieteikti 205 produkti no 73 ražotājiem (viens ražotājs var pieteikt vairākus savus produktus). 20 produkti (no 10 ražotājiem) startēja zivju produktu kategorijā, saņemot 11 medaļas.

Bet sīkāk tad par to, kā tad notiek vērtēšana. Dalībai konkursā ir vairāki nosacījumi, bet viens no būtiskākajiem ir tas, ka galvenajai vai garšu veidojošajai izejvielai jābūt vietējas izcelsmes, Latvijā ražotai. Iespējams pieteikt gan svaigu produktu, gan jau gatavu lietošanai – pārstrādātu. Svaigu zivi, piemēram, pavāri pagatavo ar minimālu garšvielu daudzumu, lai žūrijas komisija to var nogaršot un novērtēt. Žūrijas komisijā ir 4–5 pavāri un pārtikas tehnologi, kuri vērtē produkta izskatu, tekstūru, garšu un smaržu klusumā un nezinot, kurš uzņēmums konkrēto produktu ir ražojis un iesniedzis. Tāpat katram žūrijas loceklim ir jāatbild uz 3 jautājumiem (ko es kā žūrijas loceklis iesaku mainīt/uzlabot produkta gatavošanā/ražošanā; kā es šo produktu  varu izmantot ēdiena pagatavošanā un ar ko šis produkts sader kopā?), lai pēc tam šos komentārus un ieteikumus saņemtu arī katrs ražotājs. Pieminēju, ka žūrija nezin, kura ražotāja produktu garšo, kas darīts ar mērķi, lai svarīgākais šoreiz būtu produkts un tā garša nevis iepakojums vai reklāma, stāsts. Piesakoties konkursā, katrs produkts saņem savu kārtas numuru, produkti tiek piegādāti konkursa organizatoru un gatavošanas un pasniegšanas komandai, lai pie žūrijas nonāktu degustējams produkts. Žūrijas pārstāvis novērtē produktu, izgaršo, iesniedz vērtējumu, norādot konkrēto kārtas numuru, un tad arī organizatoru komanda var novērtējumus saskaitīt un saprast, vai produkts šoreiz pelnījis medaļu. Zelta godalga ir par produktu, kurš ieguvis maksimālo punktu summu 24–22 punktus (žūrijas locekļu vidējais vērtējums); sudrabs – ja 21–20 punktus, bet bronza – ja 19–18 punktus. Žūrijas locekļu vidējā punktu summa tiek skaitīta katram produktam atsevišķi neatkarīgi no tā, cik daudz katrā kategorijā produktu iesniegts, jo tie netiek salīdzināti savā starpā. Tas nozīmē, ka teorētiski visi iesniegtie produkti var saņemt augstāko godalgu, vai tieši pretēji – nesaņemt nevienu medaļu.

Pēc konkursa rezultātu izziņošanas saņēmām vairākus jautājumus, kur tad šos produktus iespējams iegādāties. Tāpēc sagatavojām informāciju par konkursā startējušiem produktiem, rezultātiem un to, kur tos iespējams iegādāties:

  • SIA “MOTTRA” konkursā startēja ar vairākiem produktiem, no kuriem divi ieguva godalgas – zelta medaļu sterletes kaviārs MOTTRA Finest Sterlet, bronzas – karsti kūpināts Āfrikas sams MOTTRA. Šo un arī pārējo uzņēmuma ražoto iespējams iegādāties gan uz vietas ražotnē, kas atrodas Ķekavas novadā (“Lāmiņas”, Katlakalns, Ķekavas pagasts), iepriekš sazinoties pa tālruni 29234974, gan SKY, Promo cash&carry, Rimi lielveikalos.
  • SIA “Zivju māja Skangaļi” piedalījās konkursā ar trim saviem produktiem, kuri visi arī ieguva godalgas – divas bronzas medaļas (svaigs Āfrikas sams un svaiga store) un sudrabu – svaigs svītrainais asaris. Uzņēmuma ražotos produktus var iegādāties elektroniski www.zivjumaja.lv vai sazinoties, sūtot e-pastu uz skangaluzivis@gmail.com, vai zvanot uz telefona numuru 25707979.
  • SIA “Hibitech Piebalga” ieguva divus sudraba novērtējumus – svaigā Galilejas sv. Pētera zivs un svaigā Barramundi zivs. Šos un pārējos produktus iespējams iegādāties gan SIA “Hibitech Piebalga” ražotnē “Spurēni”, Inešos, Inešu pagastā, Cēsu novadā, iepriekš sazinoties pa tālruni 29234974, gan uzņēmumā SIA “Mottra”, “Lāmiņas”, Katlakalns, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads, iepriekš sazinoties pa tālruni 29234974, gan SKY, Promo cash&carry, Rimi lielveikalos, kur gan tām kā ražotājs uzrādīts SIA “Mottra”, bet ar piezīmi, ka zivis audzētas SIA “Hibitech Piebalga” Latvijā.
  • SIA “ND Zutis” ieguva bronzas medaļu karsti kūpinātajam Alūksnes ezera zutim. Uzņēmums šobrīd strādā tikai pēc pasūtījuma – klientiem produkcija līdz trešdienai jāpiesaka telefoniski (29322625), tad ceturtdien zušus nokūpina un piektdien pieved uz Vidzemes un Rīgas pasūtījumu vietām.
  • SIA “Vlakon” iesūtītā atdzesētā karpas fileja ieguva bronzas medaļu. Toties visu plašo uzņēmuma ražoto produktu klāstu iespējams iegādāties gan uz vietas ražotnē (Zivju pārstrādes cehs, tel. 27291100, e-pasts: vlakonzivis@inbox.lv, http://www.pertnieki.lv/zivju-parstrade/zivis/), gan vairākos internetveikalos (www.nuko.lv un www.svaigi.lv), gan dažādos veikalos (Latgalē: Rēzeknes novadā, Sakstagala pagastā, 20 km attālumā no Rēzeknes pilsētas uz Rīgas pusi (autoceļš E22, pie pagrieziena uz Rikavu), Rīgā: SIA “Būņas” (Rīga, Dzirnavu 34 a); SIA “ZT” (Krišjāņa  Barona iela 45/47, Rīga); SIA “Jumis Jums” (Krišjāņa Barona iela 41/43, Rīga), veikalos “Lats” (Jaunpiebalga, Gaujas iela 21 a; Ropažu iela 50-1, Rīga; Eksporta 14, Rīga, un Vecpiebalgā, kā arī šādos veikalos: SIA “Egliss” (Daigavas prospekts 38, Ikšķile), SIA “Jills” (Varakļāni, 1. maija laukums 3) un SIA “RIX Master” (Jūrmalas iela 14, Piņķi)).
  • Ar uz oglēm ceptiem nēģiem startēja divi uzņēmumi – SIA “Krupis”  ražotais produkts ieguva bronzas godalgu, toties SIA “Zibs” ražotais – sudraba. SIA “Zibs” savu produkciju tirgo uz vietas Carnikavā (Šosejas 15), toties piektdienās pie Rimi Nīcgales ielā Rīgā un piektdienās, sestdienās pie Rimi “Apelsīns” Ādažos.  
  • Šogad tikai pāris punktu līdz godalgām pietrūka SIA “Zvejnieku sēta – Dieniņas”, SIA “GMS” un SIA “BLUE CIRCLE”. SIA “GMS” produkciju iespējams iegādāties, sazinoties ar ražotni telefoniski (29289686), toties “BLUE CIRCLE” arktiskās palijas iespējams iegādāties Rimi, Stockmann, SKY, Promo Cash&Carry veikalos.

Kā redzams, vietējās zivju iegādes iespējas ir plašas – gan tādiem pircējiem, kuri vairāk iecienījuši lielveikalu apmeklējumu, gan iepirkšanos e-vidē, gan arī tādiem, kuri gatavi veltīt laiku individuāliem pasūtījumiem. Parasti jau svētku laikā, kas strauji tuvojas, mēs meklējam ko citādāku, ko īpašu, tai skaitā arī vietējo produkciju. Aicinājums arī ikdienā izvēlēties vietējos produktus gan no rakstā minētajiem zivju audzētājiem un pārstrādātājiem, gan arī citiem, kuri atrodami katalogā www.novadagarsa.lv.

Elīna Ozola, Lauku attīstības nodaļas vadītāja

Foto: Uģis Avots un Novada Garša arhīvs

Foto galerija: 

Pievienot komentāru