Sējas svētki "Ausekļu dzirnavās" jau pavisam drīz!

Datums: 
13. Maijs, 2023
Reģions: 
Vieta: 
Bārbeles pagasts

Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku un citus interesentus 13.maijā svētku dalībnieku pulkā. Amatniekiem un tirgotājiem pieteikties līdz 2023. gada 20. aprīlim pa tālr. 29197412.

Latviešu sēta ir lieciniece cilvēka dzīves ritumam. Te norit gan darbs, gan atpūta, kā arī tiek svinēti svētki. Tradicionālie Sējas svētki, kas ik gadu tiek atzīmēti maija otrajā sestdienā Ausekļu dzirnavās, šogad norisināsies 13. maijā no plkst. 11.

Pasākums tiek rīkots, lai iepazīstinātu ar dažādiem amatiem un prasmēm, kā arī radītu interesi, izpratni un sabiedrības līdzdalību Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Sējas svētkos kā ierasts Tvaika dampja spēks tiks izmantots seno laiku gatera darbināšanā. Dzirnavās ar ūdens spēku tiks malti graudi, gatavotas grūbas un putraimi.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt pavasara lauku un Zemgales sētas darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Vairāki amatu meistari aicinās interesentus iesaistīties un apgūt praktiskajās nodarbībās daudzveidīgos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbus.

Lielajā 300 L katlā saimnieces vārīs tradicionālo putraimu putru, kas ir iecienīts pasākuma mielasts.

Svētkus pie Trīnes klētiņas ieskandinās “Sēļu muižas muzikanti” no Valmieras novada, kuri koncertē un piedalās dažādos pasākumos Latvijā un ārpus tās, kā arī Dziesmu un deju svētkos Rīgā. Dejos VPDK “Līdums” (Bauskas novads Īslīces pagasts), JDK “Drīziņš” (Dobele), skolēnu deju kopa “Ieviņa” (Jelgava). Muzicēs Albīns Baļčūns ar draugiem. Dobeles amatu mājas amatnieces.

SVĒTKU PROGRAMMA
Plkst. 11 – svētku atklāšana.

No plkst. 11.30 – meistari demonstrēs dažādas tehnikas, instrumentus, dalīsies ar
savām zināšanām un pieredzē:

zemes pirmssējas sagatavošanā ar tehniku un zemkopja darba rīkiem;
saulespuķu, labības un zālāju sēšanā ar sētuvi un dažādu veidu sējmašīnām;
kartupeļu stādīšanā, kukurūzas sēšanā;
jumta dēlīšu zāģēšanā ar dēlīšu zāģi, jumta skaidu plēšanā;
graudu malšanā, grūbu un putraimu gatavošanā ūdens dzirnavās;
baļķu zāģēšanā - seno laiku gaterī ar Tvaika dampja spēku;
malkas zāģēšanā ar rokas zāģiem un motorzāģiem;
koka apstrādē.

AMATNIECĪBAS DARBI: grozu pīšana, baļķu grebšana, metāla kalšana, aušana, dzijas vērpšana, dzijas krāsošana, adīšana, lubiņu plēšana, māla podu veidošana u. c.

MĀJSAIMNIECĪBAS DARBI: pīrāgu cepšana, pankūku cepšana, sviesta kulšana, veļas mazgāšana, veļas gludināšana, graudu malšana ar rokas un ūdens dzirnavām, malkas zāģēšana ar rokas zāģiem u. c.

Izbraukumi zirga mugurā un laivošana Iecavas upē, atrakcijas bērniem un pieaugušajiem, amatniecības darbu tirdziņš! Ieeja svētkos – par maksu!

Paldies atbalstītājiem: Bauskas novada Dome, Vecumnieku apvienības pārvalde, Kanoenoma.lv, Z/S “Silavēji”.

Kontaktinformācija: 
Tālr.: +371 26396878 ; +371 29197412 E pasts: ausekludzirnavas@gmail.com Mājas lapa: www.ausekludzirnavas.lv facebook.com/ausekludzirnavas
Reģions filtram: