Alsungā nosvinēti Baltā galdauta svētki ar burkānu sēšanu

GalerijaPrint

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Alsungas novada bioloģiskajā lauku saimniecībā „Dižgāļi” sirsnīgā atmosfērā aizvadīti Baltā galdauta svētki. Tos kopā ar burkānu sēšanu organizēja LLKC Kuldīgas lauku konsultāciju birojs sadarbībā ar Alsungas novada domi, bioloģisko saimniecību „Dižgāļi” un aktīviem vietējās iniciatīvas pārstāvjiem.

Kāpēc svētki ar burkānu sēšanu? Suiti ir slaveni ar saviem sklandraušiem. Tie tiek gatavoti no neraudzētas rudzu mīklas, apbērti ar ķimenēm, pildīti ar kārtainu kartupeļu un burkānu pildījumu. Burkāns ir sklandrauša galvenā sastāvdaļa un tieši tāpēc alsundznieki sasparojušies šim dārzenim pievērst lielāku uzmanību.

Alsungas novada “Dižgāļos” mācījāmies, kā sēt burkānus. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra dārzkopības speciālists Māris Narvils klātesošajiem pastāstīja, kā vislabāk sēt un audzēt burkānus. Burkāns ir viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ to mēdz dēvēt par dobes karali. Burkāns ir vērtīgs dārzenis, kuru iespējams ērti uzglabāt un izmantot veselības uzlabošanai, izmantojot ēdienos dažādām gaumēm.

Burkāns ir viens no nozīmīgākajiem latviešu tradicionālās virtuves produktiem. Pirmās burkānu ražas novāc vasaras vidū, taču galvenā raža ir rudenī. Pareizi uzglabāti burkāni vērtīgās uzturvielas saglabā līdz pat jaunas ražas atnākšanai.

Burkāni ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību, kā arī cīnīties pret vīrusiem.

Vēlāk ar dārzkopības speciālista Māra Narvila padomu kopīgi apsējām lauku ar burkāniem – oranžiem, baltiem un sarkaniem. Tā kā „Dižgāļi” ir bioloģiska saimniecība, tika sēta bioloģiski audzēta sēkla. Burkāni ir kultūra, kas ir izturīga pret salu. Dīgsti iztur temperatūras pazemināšanos pat līdz -2 0C. Augu attīstību netraucē arī īslaicīgs sals līdz -4 0C. Izmantojot šīs īpašības, daži dārzkopji burkānus sēj, kad augsne ir sasilusi līdz +4 0C. Tādai agrai sēšanai, kā arī pirms ziemas, gan ir jāizvēlas agrās burkānu šķirnes. Tad dīgsti iznāk 20.–30. dienā. Vislabākais burkānu sēšanai tomēr ir laiks, kad 10–15 cm augsnes ir uzsilusi līdz +8 līdz +10 0C.

Dārzkopības speciālists stāstīja, ka pēc sēšanas pirmā retināšana notiek pēc tam, kad parādījusies trešā lapiņa. Pirms retināšanas irdina vidus daļu un veic laistīšanu. Pēc 2,5–3 nedēļām veic atkārtotu dīgstu retināšanu, palielinot attālumus starp stādiem no 2–6 cm. Trešā retināšana jau faktiski ir pirmās ražas paraugu ņemšana.

Pēc darba rūpīgas padarīšanas klātesošie draudzīgi sasēdās pie gariem galdiem, kas klāti baltiem galdautiem, lai nogaršotu uz ugunskura gatavoto jēra gaļas zupu un gardas, jo gardas  pankūkas. Mazākie savu laiku kavēja radošajās darbnīcās – līmējot, zīmējot un sējot. Katrs pats varēja apgleznot savu trauciņu, kurā vēlāk tika iesēts kāds augs. Pagatavoto katrs pats varēja ņemt līdzi.

Suitu muzikantu pavadībā klātesošie jautri sadancojās un vēlāk steidza iegādāties mājražotāju gardumus – gan maizīti, gan kūpinājumus, gan visīstākos kurzemnieku sklandraušus.

Saimniecības „Dižgāļi” saimniece Sanita burkānu sējējus gaidīs ciemos uz ravēšanu un rudenī – uz ražas novākšanu. Tad nu gan būs svētki!

Baltā galdauta svētki ar burkānu sēšanu vienlaikus ieskandināja Latvijas lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” organizētās „Atvērtās dienas laukos”, kas šogad norisinājās no 4. līdz 6. maijam. “Atvērtās dienas laukos” ir lauku apceļošanas un iepazīšanas pasākums, kas jau kļuvis par tradīciju – iesākt vasaras tūrisma un ražošanas sezonu ar plaši atvērtām durvīm, aicinot visus interesentus, klientus, kaimiņus un vienkārši zinātkāros uz saimniecībām, lai iepazīstinātu ar bagātīgo piedāvājumu, ko var ieraudzīt, nogaršot, sadzirdēt un sajust laukos. Akcijas mērķis ir popularizēt laukus, laukos audzētus, ražotus, gatavotus produktus, pakalpojumus, kā arī ieinteresēt iedzīvotājus iepazīt lauku dzīvi, nobaudīt lauku labumus, atrast saimniecības, no kurām iegādāties laukos audzētus un ražotus produktus, kā arī izbaudīt aktivitātes un sajūtas, ko var piedzīvot laukos.

Apmeklētājiem pasākuma „Atvērtās dienas laukos” ietvaros Latvijā (no 4.–6. maijam) un Lietuvā (no 10.–12. maijam) kopā atvērtas 194 lauku saimniecības (129 Latvijā un 65 Lietuvā).

Paldies visiem par kopā būšanu! Uz tikšanos nākamgad!

Zanda Dimanta-Svilpe,

Valsts Lauku tīkla Sekretariāts

Daiga Mellere,

LLKC Kuldīgas lauku konsultāciju birojs

Foto galerija: 

Pievienot komentāru