Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās

Datums: 
5. Septembris, 2020
Vieta: 
Ausekļu dzirnavas
Nozare: 

Ausekļu dzirnavu muzejs 5. septembrī no plkst. 11:00 aicina interesentus izjust Zemgales sētas sadzīvi un rudens lauku darbus

Vieni no gaidītākajiem svētkiem "Ausekļu dzirnavu" brīvdabas muzejā ir tradicionālie "Pļaujas svētki", kas norisināsies 2020. gada 5. septembrī no plkst. 11:00, ar Tvaika dampja svilpes skaņām ieskandinot nu jau divpadsmito pasākumu. Pavasarī apsētais demonstrējumu lauks gaida ražas novākšanu un senā muzeja tehnika - ražas pārstrādi. Darbus un senos arodus palīdzēs iepazīt amatnieki no tuvākiem un tālākiem Latvijas novadiem.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt rudens lauku darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no visas Latvijas, izmantojot savus un muzeja darba rīkus, ļaus ielūkoties daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos, kā arī piedāvās iespēju izzināt senču gudrības un tikumus, atklājot sava aroda noslēpumus. Varēs iemēģināt roku māla trauku izgatavošanā, linu pārstrādē, aušanā pie stellēm, metāla izstrādājumu, koka priekšmetu veidošanā, linu apstrādē un citos darbos. Entuziasti no Baldones rādīs meistarklasi labības pļaušanā ar izkaptīm un dzirnavu sētā rādīs izkapts iesiešanu. Skārdnieka arodu demonstrēs skārdniekmeistars no Rīgas, bet podnieka arodu demonstrēs podnieks no Lietuvas. Ūdensdzirnavu zālē būs skatāma Daces Eipures pūču izstāde no Nītaures pagasta un rakstāmrīku kolekcija no Skaistkalnes pagasta z/s Mačēni “Sendienu “ kolekcijas.

Ausekļu dzirnavu muzejs ir vienīgā vieta Latvijā, kur ir iespējams redzēt kuļmašīnas IMANTA darbināšanu ar unikālā Tvaika dampja Ruston Proctor spēku.

Ūdens spēks ūdensdzirnavās iegriezīs putraimu, miltu un grūbu gaņģus. Maizes mājā saimnieces veidos un ceps pīrāgus ar malku kurināmā maizes krāsnī. Saimnieces būs sarūpējušas gardus našķus no ūdensdzirnavās samaltajiem miltiem un putraimiem, turklāt saimnieki - slāpes remdinošus dzērienus.

Demonstrējumu laukā un Ausekļu dzirnavu sētā, izzinot un mācoties seno arodu prasmes, vienlaicīgi varēs baudīt kultūras programmu, kuru atveduši līdzi tuvāku un tālāku novadu mākslinieki. Dejot prieku rādīs Jelgavas novada Platones pagasta VPDK “Laimes pali” un SDK “Saulessvece”. Dziedāt prieku rādīs solists Uldis Leiškalns. Svētkus kuplinās un koncertu sniegs atraktīvu jauniešu grupa “PUPA” un par muzikālo noformējumu visas dienas garumā rūpēsies Albīns Baļčūns un draugi.

Mazākajiem svētku dalībniekiem - atrakcijas. Par skaistu braucienu ar laivu Iecavas upē parūpēsies kanoenoma.lv. Amatniecības darinājumu svētku tirdziņš!

Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku un citus interesentus 5. septembrī būt svētku dalībnieku pulkā!
Amatniekiem pieteikties pa tālr. 29197412, 26396878.

SVĒTKU PROGRAMMA:

Plkst. 11 – svinīga svētku atklāšana un karoga pacelšana;
No plkst. 11:30 visas dienas garumā – seno lauksaimniecības un mājsaimniecības darbarīku, tehnikas un arodu demonstrējumi, muzikāli priekšnesumi un danči;
Plkst. 11:30 – 12:30 – demonstrējumu lauks (labības pļaušana ar izkaptīm un traktora vilkmes kulīšu pļāvēju, kūlīšu siešana, kartupeļu rakšana, zemes aršana un citi zemes darbi);
Ausekļu dzirnavu sētā:

12:30 – labības kulšana ar spriguļiem,
12:50 – labības vētīšana,
13:00 – labības kulšana - Tvaika dampja spēks darbinās kuļmašīnu “Imanta”,
13:00 – svētku maltīte no lielā zupas katla,
13:30 – kartupeļu un graudu šķirošana,
14:00 – graudu malšana, grūbu un putraimu veidošana ūdens dzirnavās,
14:30 – kukurūzas smalcināšana,
14:45 – muzikālu priekšnesumu sniegs grupa “PUPA”,
15:30 – loterija,
15:50 – grupa “PUPA”,
16:35 – graudu malšana ūdens dzirnavās

Starp tehnikas demonstrējumiem – varēs ielūkoties, izzināt un iemēģināt roku dažādu jomu amatnieku arodos.

Ieejas maksa svētkos:

bērni (7 – 18 g.) – 2,00 eiro;
pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām – 4,00 eiro;
pieaugušie – 5,00 eiro;
Latvijas 3+ Goda ģimene (viens pieaugušais un bērni) – 6,50 eiro;
Latvijas 3+ Goda ģimene (divi pieaugušie un bērni) – 11,00 eiro, uzrādot derīgu 3+ karti.

Kontaktinformācija: 
+ 371 26396878; +371 29197412; ausekludzirnavas@inbox.lv
Reģions filtram: