Brauciet 12. septembrī ciemos pie zvejniekiem

Datums: 
12. Septembris, 2015
Nozare: 

Četri Tukuma piekrastes uzņēmēji 12. septembrī atvērs savas durvis viesiem, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām un izklaidēm. Aicinām ciemos pie zvejniekiem, kā arī baudīt jūras labumus!

Visi zina, ka ar zvejniekiem ir kā ar bitēm, – neko nevar zināt. Piekrastes ļaudis ir klusētāji un ar svešiniekiem nav uzreiz uz „Tu”, īpaši jau Kurzemes jūrmalā. Taču šie piekrastes uzņēmēji ir iesaistījušies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Valsts Zivsaimniecības sadarbības tīkla pasākumā „Piekrastes teritoriju ekonomiskās veicināšanas programma”. Tā mērķis ir paaugstināt piekrastes rūpnieciskās zvejas tiesību nomnieku un piekrastes teritorijā esošo uzņēmēju, kuri nodarbojas ar zivsaimniecību vai zivju produktu pārstrādi, saimniecisko aktivitāti, tādējādi veicinot saimnieciskās darbības attīstību, paplašināšanu un dažādošanu. Šie uzņēmēji piedalījušies uzņēmumu attīstības plānu izstrādē un konkursos, saņemot godalgotas vietas. Un nu, šo sestdien, četras uzņēmēju ģimenes Lapmežciemā, Ķesterciemā un Bērzciemā laikā no pulksten 11 līdz 16 aicinās savā sētā ceļotājus, lai iepazīstinātu ar piekrastes dzīvi un jūras sniegtajiem labumiem.

Lapmežciemā pie sevis no pulksten 11 līdz 15 ciemos gaidīs IK „Reinis B”, lai izrādītu ražotni un nogaršotu kaut ko no saražotā. Tas ir ģimenes uzņēmums, kurā saimnieko Alla un Reinis Bečeri, kas nodarbojas ar karsti kūpinātu zivju ražošanu un tirdzniecību. Daudzi Latvijā viņus pazīst no brīvdabas tirdziņiem. Ģimene 2014. gadā uzbūvēja jaunu, modernu ražošanas ēku, kas ļauj uzņemt pie sevis arī viesus un aiz stiklotiem logiem parādīt ražošanas tehnoloģisko procesu.

Ķesterciema jauniešu mītne – hostelis „Pludmalis” – pieder Raginsku ģimenei. Tūristiem, kuri interesējas par zvejnieku dzīvi, tiek piedāvāta iespēja piedalīties zvejā kopā ar SIA „Branga” īpašnieku Ilmāru Raginski un pašiem kūpināt nozvejotās zivis, kā arī iespējama nakšņošana un velosipēdu noma. Taču sestdien te saimniece Brigita Raginska no pulksten 14 līdz 16 ikvienam atbraukušajam stāstīs par Ķesterciema vēsturi, zvejas metodēm, zivju sugām un apstrādes veidiem, kās arī piedāvās zivju produktu degustāciju.

Bērzciemā pie sevis ciemos gaidīs divas zvejnieku ģimenes. Viena no tām ir Indras Zariņas ģimene Bērzciema „Skarās”. Šo vietu daudzi uz Roju braucošie jau zina, jo Indras kundze ir tā, kurai pieder piemīlīgais kioskiņš ar gardajiem kūpinājumiem. Sestdien no pulksten 11 līdz 16 saimniece ar ģimeni ne vien izrādīs savu sētu ar senlaicīgo guļbaļķu zvejnieku klētiņu, kurā agrāk tika glabātas zvejnieku lietas un kas ir senākā ēka Bērzciemā, bet arī pastāstīs, kā notiek zivju kūpināšana, un, protams, varēs arī nodegustēt svaigo kūpinājumu.

Arī Ivetas un Oskara Celkartu mājas „Dieniņas” Bērzciemā cenšas saglabāt gadsimtiem ilgi veidojušos zvejnieku dzīvesveidu un tradīcijas. Te ar zvejniecības arodu nodarbojas jau trešajā paaudzē. Bērzciemā šīs mājas var atpazīt pēc zīmes uz ceļa „Zivis, nāciet sētā!”. Sestdien te saimnieki piedāvās plašu pasākumu programmu: no pulksten 12 sāksies zvejnieku sētas mielasts un zivju andele, būs arī aktīva pastrādāšana, kas sāksies pulksten 13, bet pulksten 14 būs iespēja vērot vietējo teijāteri „Laša kundze acis bola, menca pilnā rīklē sauc...”.

Ciemošanos pie zvejniekiem organizē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Tukuma konsultāciju birojs kopā ar piekrastes uzņēmējiem, bet par informācijas izplatīšanu rūpējas Tukuma tūrisma informācijas centrs. Visi apmeklējumi būs bez maksas (tik teijātera spēlēšanu „Dieniņās” aicina vērot par ziedojumiem). Vairāk informācijas – www.visittukums.lv

Tiekamies piekrastē!

Sarma Rotberga,

LLKC Tukuma nodaļas lauku attīstības konsultante

 

Kontaktinformācija: 
Vairāk informācijas – www.visittukums.lv
Reģions filtram: