Starptautisks festivāls „Igauņu diena Veclaicenē ”

Datums: 
9. Augusts, 2014
Reģions: 
Vieta: 
Alūksnes novads
Nozare: 

Alūksnes novada Veclaicenē, kas atrodas pie Latvijas un Igaunijas valstu robežas un ir igauniskākais novada pagasts, sestdien, 9. augustā jau devīto gadu notiks tradicionālā Igauņu diena.

Interesanti, ka šogad pasākuma norise būs abās valstīs – gan Latvijā, gan Igaunijā.

- Igauņiem šis Latvijas pusē rīkotais pasākums ir ļoti nozīmīgs un viņi ir pagodināti par iespēju tajā piedalīties. Kaimiņi šo pasākumu sauc par mazo Esto dienu, kurā satiekas dažādu valstu igauņi – draugi, radi, paziņas un pavisam sveši cilvēki, kurus vieno kopīgais – igauņu – latviešu saikne pagātnē vai tagadnē, - saka Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte.

Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados pastāvēja Vana Laitsnas pagasts, tādēļ šoreiz Igauņu dienu pulksten 15.00 atklās pie bijušās Vana Laitsnas pagastmājas Lūtsniku ciemā Igaunijā, kas šobrīd atrodas Hānjas pagasta teritorijā.

Pēc svētku atklāšanas pasākuma dalībnieki dosies gājienā „laikā”, ejot no bijušās Veclaicenes pagastmājas Igaunijas pusē uz tagadējo Kornetos, Latvijā.

Vislatvijas igauņu gājiens vedīs pa veco ceļu uz Veclaiceni caur „Slokām”, bet tie, kuri negribēs doties kājām, varēs autobusā izbraukt ekskursijā pa Hānjas un Veclaicenes pagastiem. Pēc ierašanās Kornetos, pulksten 17.00 notiks Hānjas pagasta Kugoritsa saimniecības (Igaunija) zirgu parāde un Alūksnes biedrības „Remis” kinologu šķirnes suņu paraugdemonstrējumi.

Bērniem plānotas dažādas atrakcijas un spēles. Savukārt Veclaicenes tautas namā varēs vērot abu tautu kopīgo un atšķirīgo Alūksnes un Veru daiļamata meistaru darbu izstādē. Atklāšanā pulksten 18.00 svinīgās uzrunas sacīs pagastu vadības pārstāvji no Igaunijas un Latvijas. Būs gan igauņu, gan latviešu bērnu priekšnesumi, muzicēs Misso orķestris.

Pēc atklāšanas pasākuma līdz pat pulksten 21.00 Veclaicenes tautas namā pasākuma dalībnieki aicināti uz tikšanos un sarunu ar viesiem no Igaunijas - robežsardzes majoru Tenu Raid no Tallinas, žurnālistu, tulkotāju, grāmatu „Lätimaal eestlasi otsimas” autoru Hannes Korjus, un Latvijas - novadnieku, etnogrāfu, akadēmiķi Saulvedi Cimermani un „Jāņa sēta” kartogrāfu, vienlaikus novadpētnieku Jāni Turlaju, kas zinās stāstīt par dzīvi un vēsturi pierobežā.

Vakara noslēgumā Veclaicenes estrādē būs amatierkolektīvu koncerts, kurā līdz ar latviešu kolektīviem aicināti piedalīties Veclaicenes igauņu kaimiņpagastu amatierkolektīvi – Hānjas deju kolektīvs, Lūtsniku vokālais ansamblis, Rauges tautas nama un Krabu ciema pašdarbnieki, Misso orķestris, deju kolektīvi no Repinas. Dalība visos pasākumos bezmaksas.

Pasākumu atbalsta Alūksnes novada pašvaldība, organizē Veclaicenes pagasta pārvalde, Hānjas pagasta padome, Lūtsniku ciema biedrība, latviešu – igauņu kultūras biedrība „Stīga – Keel”.

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv

Pielikums: 
PielikumsIzmērs
igaunudienas_programma.docx45.17 KB