Jauns ēdiens – žāvēti miltu tārpi

ES dalībvalstis maija sākumā apstiprināja Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu atļaut žāvētus miltu tārpus, konkrēti – miltu melnuļu vaboles ar latīnisko nosaukumu Tenebrio molitor kāpurus– izmantot kā jaunu pārtiku.

Pēc Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) stingra zinātniska novērtējuma saņemšanas šī ir pirmā ES tirdzniecības atļauja kukaiņiem kā jauniem pārtikas produktiem. Šo jauno pārtiku var izmantot gan kā veselu kaltētu kukaini uzkodām vai kā sastāvdaļu vairākos pārtikas produktos, piemēram, kā pulveri olbaltumvielu produktos, cepumos vai makaronu izstrādājumos. Stratēģija “No lauka līdz galdam” identificē kukaiņus kā alternatīvu olbaltumvielu avotu, kas var sekmēt ES pāreju uz ilgtspējīgāku pārtikas sistēmu. EK norāda, ka miljoniem cilvēku jau tagad katru dienu lieto uzturā kukaiņus. Turklāt ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) kukaiņus kvalificē kā veselīgu un ļoti barojošu pārtikas avotu, kurā ir daudz tauku, olbaltumvielu, vitamīnu, šķiedrvielu un minerālvielu. 

Pēc AG-Press materiāliem informāciju sagatavoja 
Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja

COPA/COGECA kategorija: 

Pievienot komentāru

Plain text

  • HTML tagi nav atļauti.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.