Dilānu "ieDillo"

GalerijaPrint

Aizvadītajās brīvdienās notikušajā "Lauku ceļotāja" pasākumā "Atvērtās dienas laukos 2020" pirmo reizi piedalījās garšaugu un dārzeņu ražotāji Ilona un Kaspars Dilāni, kuri saimnieko Krustpils novada “Duciņos”.

“Atvērtās dienas laukos” jau kļuvušas tradicionālas, ik gadu aicinot interesentus uz saimniecībām, kur var iepazīties ar to, kas tiek radīts laukos. “Lauku ceļotāja” kartē ar kārtas numuru 146 bija atzīmēta Krustpils novada Variešu pagasta saimniecība “Duciņi”, kur saimnieko Ilona un Kaspars Dilāni. Iepriekšējos gadus Ilona un Kaspars paši apmeklēja lauku saimniecības un skatījās, kā “Atvērtās dienas” tiek organizētas, bet šogad paši uzdrīkstējās aicināt apmeklētājus pie sevis.

Ilona un Kaspars tikai pirms diviem gadiem dzīvi Rīgā iemainīja pret saimniekošanu savā lauku īpašumā. Pagājušā gada nogalē Ilona piedalījās LLKC organizētajās mācībās lauku jauniešiem, bet šī gada sākumā piedalījās konkursā „Laukiem būt!” ar savu biznesa ideju. Mācību laikā jaunieši analizēja, kādu problēmu atrisinās viņu izveidotais produkts. Toreiz Ilona dalījās savās atziņās, ka gatavojot mājās maltīti, svarīgi piešķirt ēdienam īpašo latviskās garšas buķeti. Lai to paveiktu, gatavošanas procesā ēdienam nepieciešams pievienot dažnedažādus garšaugus, bet būtiski to darīt tā, lai tie ēdienā nerada lielu haosu. Pievienotie pipari, lauru lapas, dilles un citi garšaugi traucē ēdiena baudīšanu. Ilonas radītais produkts – kaltētu garšaugu maisiņš "ieDillo" spēj organizēt haosu zupas katlā, atdodot zupai tikai izmantoto garšaugu bagātīgo garšu, bet ne pašus garšaugus. Tā pielietojums ir vienkāršs – ievieto maisiņu ar “Iedillo” garšaugu maisījumu zupas katlā, vāri, izņem un kompostē. Patērētājiem svarīgs ir produkta ērtums un parocīgums. “IeDillo” ir ērti izmantojams gan mājas apstākļos, gan brīvā dabā, pārgājienos, jo visi garšaugi atrodas vienuviet – nav nepieciešams tos “izzvejot”. Tagad šī ideja tiek īstenota un izmēģināta dzīvē.

Saimniecības apmeklējuma laikā katram pašam bija iespēja izveidot savu kaltētu garšaugu maisiņu līdzņemšanai un izmēģināšanai mājās. Apmeklētājiem bija iespējams apskatīties arī  dažādu šķirņu putnus, siltumnīcas, kur audzē tomātus, papriku, Itālijas dienvidos zināmu melones un gurķa krustojumu "Carosello", kas latviski nodēvēts par "pūkaino gurķi". Pārstrādātos produktus varēja arī nodegustēt.

Dilānu ģimenei viņu “Duciņos” vēl ir citas idejas, iecerēti projekti. Laukos būs par vienu sakoptu sētu un jaunu uzņēmumu vairāk. Viņi atzīst – te ir forši un mums apkārt ir burvīgi cilvēki!

Anita Putka,
LLKC Jēkabpils biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru