LLKC Liepāja | 18. augusts - pieredzes apmaiņas brauciens par integrēto augu aizsardzības sistēmu augkopībā, sekmējot vides aizsardzību un dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu

Pieteikties šeit

+371
Datums: 
18. Augusts, 2020
Reģions: 
Vieta: 
LLKC Liepājas birojs

SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Liepājas birojs piedāvā vienas dienas pieredzes apmaiņas braucienu
«Integrētās augu aizsardzības sistēma augkopībā, sekmējot vides aizsardzību un dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu» (grupas Nr. LLKC03Lp09-L)

Datums: 2020. gada 18. augusts.

Brauciena laikā apmeklēsim četras lieliskas zemnieku saimniecības, kas ļauj iepazīt, izzināt un paņemt savai saimniecībai labāko integrētās saimniekošanas pieredzi:

@Tomātu audzēšanas saimniecība «Dzērves» - jau vairāk kā 20 gadus saimniecības pamatnozare ir tomātu audzēšana - tiek audzētas ap 40 tomātu šķirnes, kā arī ķiploki. 2018.gadā tika uzsākta svaigo tomātu pārstrāde - spiestas tomātu sulas un gatavoti kaltēti tomāti eļļā, kaltētu tomātu pesto un svaigu zaļumu pesto. No 2019.gada saimniecība tiek atvērta tūristiem. Saimnieki piedāvā apskatīt tomātu audzēšanu siltumnīcās, uzzināt tomātu audzēšanas pamatprincipus un knifiņus.

@ Z/s «Undzēni» - pastāv no 1989. gada, nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu un pārstrādi. Saimniecības platība ir apmēram 10 ha, līdztekus dārzeņiem (kāposti, burkāni, gurķi, bietes, mārrutki) 1,5 ha platībā audzē zemenes un 500 m2 segtajās platībās tomātus. Tālākai pārstrādei tiek izmantoti tikai pašu izaudzētie dārzeņi. «TOP» produkts – slavenie Undzēnu kāposti, kas novērtēti ne tikai Latvijā, bet aizvesti arī uz Briseli, Lielbritāniju, Īriju, Franciju un visur atzīti par īpaši gardiem. Dārzeņu pārstrādē netiek lietoti konservanti, līdz ar to tiem saglabājas dabiskā, no bērnības visiem labi pazīstamā īstā garša – «kā no vecmāmiņas pagraba». Tāpat saimniecība piedāvā svaigus dārzeņus, vārītas bietes un pašu gatavotus mārrutkus.

@ Z/s «Paitēni»(www.paiteni.lv) - saimniecība dibināta 1992. gadā. Saimnieciskā darbība tika uzsākta ar graudaugu audzēšanu un pakāpeniski kultūru klāsts tika papildināts ar rapsi. Ķiploku audzēšana tika uzsākta 2013. gadā, kopš tā laika esam strauji audzējuši apmērus un pašreiz esam vieni no Latvijas ķiploku tirgus lielajiem spēlētājiem. Ķiploku audzēšana ir attīstījusies, pateicoties Eiropas Savienības fondu aktīvai piesaistei, kas ir palīdzējusi saimniecībai automatizēt sezonas stādīšanas, novākšanas un ķiploku pirmapstrādes procesus. Darbs pie procesu izstrādes un lielāku apjomu apstrādes turpinās un progress neapstāsies. No 2020. gada sezonas saimniecība piedāvā arī ķiploku daivošanas pakalpojumu. Ķiploki tiek daivoti ar jaunākās paaudzes spāņu J.J. Broch daivošanas līniju, kas savu darbu izdara precīzi. Visam ķiploku audzēšanas laikam tiek rūpīgi sekots līdzi un papildu pieredze tiek gūta pieredzes apmaiņas projektos. Saimniecība ir reģistrēta kā integrētie ķiploki audzētāji, kas uzliek papildu saistības par audzēšanas tehnoloģijas atbildīgu un pareizu izstrādi.

@ Z/s «Gaidas» - saimniecības pamatnodarbošanās ir graudu un rapša audzēšana, tādējādi nodrošinot šī brīža pamatienākumus. 2010. gadā, saņemot ES līdzfinansējumu, realizēts projekts Z/s «Gaidas» izveide par konkurētspējīgu saimniecību, attīstot augļkopības, augkopības un stādu audzēšanas nozares». Saimniecības attīstības mērķis ir kļūt par daudznozaru efektīvu, attīstītu saimniecību, kas nodrošina darbavietas un ienākumus saimniecībā iesaistītajiem cilvēkiem un rada jaunas darbavietas. Lai šo mērķi sasniegtu, realizēts projekts, kura rezultātā uzcelta ziemas siltumnīca, iegādāta dārza kopšanai nepieciešamā tehnika un iestādīts 1,8 ha liels ābeļdārzs. Saimniecībā 0,6 ha platībā audzē rudens avenes, kuras, tāpat kā āboli, pašlaik tiek realizētas svaigā veidā. Lai dažādotu saimniecības piedāvājumu, 2013. gadā sākts ierīkot jaukta tipa dārzu, kurā augs bumbieri, ķirši, plūmes, ogulāji, cidonijas, rieksti u.c. kultūras. Augļu un aveņu dārzam sākot intensīvi ražot, aktuāla kļūst novāktās ražas pārstrāde. Tāpēc, realizējot Leader programmas projektu, 2013. gadā iegādāta augļu sulu spiede, augļu-ogu smalcinātājs un pasterizators, nodrošinot iespēju patērētājiem piegādāt svaigas un veselīgas augļu un ogu sulas.

Izbraukšana 18. augustā ap plkst. 7.00 no Liepājas. Pa ceļam varam sarunāt arī citu iekāpšanas vietu. Atgriešanās tajā pašā dienā vakarpusē ap plkst. 21.00-22.00.

Līdzmaksājums - EUR 24,00 (t.sk. PVN).

Vietu skaits ierobežots. Lūdzam pieteikties laikus.

Aicinām ievērot pandēmijas Covid19 drošības pasākumus - esam atbildīgi pret sevi un citiem.

!!! Dalībniekam jāapliecina iesaiste lauksaimniecības vai mežsaimniecības jomā (īpašums, noma, radniecība, darba attiecības u.c.).

Pieteikties var aizpildot šo pieteikuma veidlapu vai personiski sazinoties ar Aivu Kasparoviču (tālr. 26263682, e-pasts: aiva.kasparovica@llkc).

Pasākuma laikā iespējama fotografēšana, audio un video ierakstu veikšana ar mērķi atspoguļot pasākuma norises gaitu. Uzņemtais materiāls var tikt reproducēts, izplatīts vai publicēts pasākuma organizatora interneta vietnēs un drukātajos materiālos.

LAP 2014.-2020. apakšpasākums “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana ”, LAD Līguma nr. LAD011018/P43.

Saimniecību informācija gūta:
* https://visit.jelgava.lv
* www.partneribalielupe.lv

Kontaktinformācija: 
Aiva Kasparoviča (tālr. 26263682, e-pasts: aiva.kasparovica@llkc)
Kategorija: 
LLKC
Reģions filtram: